Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Epidemija
  • 16.10.2016. 15:00

Plavi jezik potvrđen u 40 od 65 opština u RS!

Epidemija plavog jezika pokosila je ovce u Republici Srpskoj, a zaražena su i goveda!

Foto: Pixabay/Alexas_Photos
  • 1.557
  • 76
  • 0

Epidemija plavog jezika pokosila je ovce u Republici Srpskoj, a zaražena su i goveda! Naime, bolest plavog jezika kod životinja zvanično je potvrđena u 40 od ukupno 65 opština u Republici Srpskoj, rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović.

Kako prenose nezavisne, prema prijavama inspekcija i lokalnih centara za kontrolu bolesti plavog jezika utvrđena su 1.193 žarišta zaraženih farmi u kojima se nalazi oko 39.000 preživara od kojih je kod oko 1.800 bolest laboratorijski potvrđena, dok je sa ispoljenom kliničkom slikom bolesti bilo 7.202 grla, od čega je uginulo oko 1.572.

Eutanazija ovaca obolelih od plavog jezika!

Nakon pojave bolesti u Kalesiji, Srebrenici, sada je zabeležena i na Palama gde je obolelo 200 ovaca i više od 30 goveda, a prijavljena su i 52 slučaja uginuća ovaca.

Veterinarska inspekcija i policija, nakon pojave bolesti, pojačali su kontrolu prometa i kretanja životinja, dok su sve jedinice lokalne samouprave, MUP-a i Civilne zaštite obaveštene o pojavi bolesti, pa su u skladu sa svojim nadležnostima morale da preduzmu aktivnosti na njenom suzbijanju.

Podsećamo, bolest plavog jezika prenose komarci pa je životinje potrebno smestiti u objekte, smanjiti mogućnost ulaska komaraca, prostorije tretirati insekticidima, a u okolini farme sanirati sva mesta koja omogućavaju razvoj komaraca.

Značajno je isušivanje stajaćih voda, poželjna je i dezinsekcija odlagališta organskih materija, korišćenje insekticida za zaštitu životinja, dok je potrebno i sprečiti nepotrebno kretanje ljudi i životinja unutar farme.

Foto: Pixabay/Alexas_Photos


Tagovi

Plavi jezik Republika Srpska Ovce Goveda Komarci Eutanazija


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]