Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi stočara
  • 15.02.2017. 15:00

Pola novca od subvencija ode administraciji

Proizvođači mleka u Vojvodini pozdravljaju odluku države da izdvoji više novca za subvencije u stočarstvu, ali upozoravaju da im veliku muku zadaju troškovi administracije od kojih su mnogi, kako tvrde, bespotrebni.

  • 3.627
  • 719
  • 0

Pojednini vojvođanski farmeri tvrde da gotovo polovinu novca koji je država opredelila za subvencije po umatičenom grlu oni potroše na suvišne administrativne obaveze. Josip Mačkov stočar, iz sela Ljutovo, kod Subotice, kaže da njegovu proizvodnju mleka, koja na godišnjem nivou iznosi preko milion litara, prati obimna administrativna procedura i dokumentacija, čiji je dobar deo, kako on smatra, nepotreban.

Veliki troškovi veterinarskih analiza

Mačkov objašnjava da uprkos tome što svakodnevno radi analize na mastitis kod muznih krava, a mlekare prilikom otkupa, takođe, proveravaju mnoge parametre, on i ostali farmeri za veterinarske analize ispravnosti vimena dva puta godišnje plaća po 300 dinara za svaku kravu. Kada se sagleda podatak da na njegovoj farmi ima preko stotinu krava, to je, kako on navodi, ozbiljan trošak i dodaje da je to samo bespotreban namet veterinarskog lobija kako bi i oni uzeli neku paru.

Polovina premije po grlu troši se na administraciju i dokumentaciju

Josip Mačkov nastavlja da ni tu nije kraj, jer se za praćenje životinja, odnosno za prijavu svakog teljenja plaća 200 dinara. On naglašava da kada se svi troškovi saberu njemu godišnje, po kravi, na administraciju, odlazi više od polovine premije, koja po grlu iznosi 25.000 dinara.

Proizvodnja mleka u regiou jeftinija nego u Srbiji

Mačkov zaključuje da sve to utiče na konkurentnost, naročito na regionalnom tržištu, na kojem je cena mleka svuda ista, dok su troškovi farmera u susednim državama znatno niži. To dovodi do činjenice da naši mlekari u odnosu na komšije posluju sa gubicima ili u najboljem slučaju na pozitivnoj nuli.

Foto: 1447441 / Pixabay


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Govedarstvo Mleko Stočarstvo Država Subvencije Nameti Troškovi Administracija Josip Mačkov Ljutovo Subotica


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.