Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo u Sremu
  • 22.08.2016. 08:00

Pravo prečeg zakupa šansa za stočare

Oni koji obrađuju zemlju, na osnovu prava prečeg zakupa, pripremaju se za novu proizvodnu godinu. U strukturi setve najzastupljeniji biće kukuruz i soja.

  • 2.107
  • 408
  • 0

Sremci nisu značajnije odustajali od stočarske proizvodnje ni kada je bilo najteže. Čak i kada su gubili, nisu prekidali jednom započet posao. Govorili su da kada se obori jednom isprazne, nema obnove proizvodnje. Poslednjih godina kažu da je lakše jer mogu da zakupe državnu zemlju na osnovu prava prečeg zakupa. Ta mogućnost otvorila je novu šansu za one koji su već dugogodišnji proizvođači, ali je stvorila i priliku za mnoge da započnu ovaj posao. Oni koji su zakupili zemlju na osnovu prava prečeg pripremaju se za novu proizvodnu godinu, a u strukturi setve biće najzastupljeniji kukuruz i soja.

Govedarstvo isplativije od svinjarstva

Mnogo je domaćinstava, u Sremu, koja se pored ratarske bave i stočarskom proizvodnjom. Više je onih koji gaje goveda jer je, kako tvrde, to isplativije od tova svinja, iako proces proizvodnje traje duže. Jedan od takvih je i Bora Slepčević, stočar iz Buđanovaca. On trenutno u tovu ima oko 50 grla goveda, a u planu je i proširenje. "Govedarstvo je daleko isplativije od tova svinja. Bez obzira na to što goveda pojedu više i što jedan ciklus duže traje, cena je stabilnija a goveda je lakše prodati. Ja imam obezbeđenog kupca, tako da o plasmanu ne brinem", kaže Slepčević.

Baš zbog obezbeđenog tržišta ovaj proizvođač planira i proširenje proizvodnje. "Kapacitete imam, kao i dovoljno hrane, pa je onda sasvim normalno da broj grla i povećam. Biće veća zarada nego da deo kukurza ili neke druge stočne hrane prodajem", tvrdi Slepčević. Sličnog mišljenja su i mnogi drugi. Pokretanje proizvodnje u sremskomitrovačkom "Mitrosu" moglo bi da poboljša trenutnu situaciju u sremskom stočarstvu.

To najviše očekuju oni koji se bave tovom svinja. A u Sremu ih ima jer je to nekada bio najpoznatiji kraj po stočarstvu. I sada je, ali daleko manje nego pre desetak i više godina.

Vladimir Nastović - načelnik Uprave za poljoprivredu SM

Načelnik Gradske uprave za poljoprivredu u Sremskoj Mitrovici, Vladimir Nastović kaže da je situacija sada već malo bolja nego prošle godine. "Mitros radi tek nekoliko meseci, a interesovanja stočara za pokretanje ili proširenje proizvodnje su svakodnevna. Važno je da se postigne dobra i stabilna cena, da bi proizvođači bili sigurni u ono što rade, pa onda neće biti problema", tvrdi Nastović.

Zakup pojeftinjuje proizvodnju

Kao još jedan od dobrih razloga, za brži razvoj stočarstva, Sremci izdvajaju i mogućnost prava prečeg zakupa, zemljišta u državnoj svojini. To im, kako kažu daje mogućnost za jeftiniju proizvodnju jer su značajne uštede u zakupu zemljišta. Sremska zemlja, koja je izuzetno kvalitetna ima vrlo visoku cenu kod zakupa, pa zakup na osnovu prava prečeg predstavlja značajnu uštedu. Trenutno je, u Opštini Ruma, raspisan Javni oglas za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini za ovu godinu, gde početna cena zakupa iznosi gotovo 340 evra po jedinici površine. Stočari iz rumske opštine, koji su imali mogućnost prava prečeg zakupa, već se pripremaju za proizvodnju, a kao najznačajnija biljna vrsta na njihovim njivama naći će se kukuruz koji je i osnova stočne hrane.

"Ja sam dobio više od 30 hektara na osnovu prava prečeg zakupa. Na tim njivama ću posejati kukuruz, soju jer je to ono što koristim kao stočnu hranu. Te njive, na osnovu prava prečeg zakupa, spas su za nas stočare. Malo je teže odjednom platiti zakup za više desetina hektara, ali snađemo se nekako. Važno je da bude prinosa i dobre cene žive stoke, onda pokrivamo sve troškove, a možemo i da zaradimo", zaključuje Slepčević.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Pravo prečeg zakupa Stočarstvo Srem Buđanovci Ruma Sremska Mitrovica Kukuruz Soja Proizvodnja


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u