Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 07.10.2015. 12:00

Predložen novi dozvoljeni nivo aflatoksina

Predloženo je da novi dozvoljeni nivo aflatoksina M1 bude 0,25 mikrograma, što je rigoroznije od međunarodno priznatog standarda od 0,5 mikrograma koji važi u 3/4 sveta.

  • 113
  • 5
  • 0

"Na osnovu stručnog mišljenja vodećih institucija u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane, u prvom redu Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut, Radna grupa je predložila da dozvoljeni nivo aflatoksina M1 bude 0,25 mikrograma", istakla je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković.

Objasnila je kako je Vlada formirala Radnu grupu, da bi se dodatno zaštitili proizvođači i dodala da Radnu grupu čine stručnjaci iz oblasti bezbednosti hrane, javnog zdravlja i resornih institucija.

Novi nivo aflatoksina dva puta je rigorozniji od međunarodno priznatog standarda od 0,5 mikrograma koji važi u 3/4 sveta i zemljama poput SAD, Kine, Rusije, većine Latinske Amerike i Azije. Ministarstvo poljoprivrede će, kako je i obaveza, poštovati preporuku Radne grupe, pa se očekuje da će ova odluka stupiti na snagu usvajanjem određenih pravilnika.

Iz resornog ministarstva poručuju da uz pomoć stručne Radne grupe intenzivno prate poštovanje standarda bezbednosti hrane stalnim nadgledanjem i kontrolom proizvoda na tržištu.

"Proizvođači mleka, posebno mali sa jednom do devet krava, koji čine 97% farmi u Srbiji su posebno pogođeni trgovinskim sporom između EU i Ruske Federacije. U cilju zaštite primarnih proizvođača, Ministarstvo i Vlada Republike Srbije su uveli prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i intervenisali otkupom tržišnih viškova mleka", izjavila je ministarka prilikom obilaska poljoprivrednog gazdinstva u Šajkašu.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Bezbednost hrane Aflatoksin Snežana Bogosavljević Bošković Zaštita primarnih proizvođača Proizvođači mleka Tržišni viškovi Prelevmani Kontrola proizvoda Radna grupa

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.