Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stajićevo
  • 28.01.2017. 11:00

Problemi velikih proizvođača mleka

Proizvodnja mleka je isplativa ako je otkupna cena 40 dinara za litar, tvrdi Jugoslav Tomić iz Stajićeva. On proizvodi mleko ekstra klase, a zbog njemu neprihvatljive cene raskinuo je dvodecenijsku saradnju sa Imlekom. Sve je zapravo počelo januara prošle godine kada je ova mlekara od velikih primarnih proizvođača tražila da potpišu Aneks ugovora.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 6.747
  • 894
  • 0

Jugoslav Tomić iz Stajićeva kod Zrenjanina, nakon 20 godina saradnje, mleko više ne isporučuje "Imleku". Kaže da je ugovor raskinuo zbog nekorektnog ponašanja sirovinske službe. Razumevanje koje je postojalo nekada, izostalo je. Ovakva situacija nastala je početkom prošle godine i najviše se odrazila na otkupnu cenu mleka.

"Nemoguće da ja kao proizvođač koji je sa Imlekom radio 20 godina odjednom dobijam odgovor da uvek nešto ne valja. Čas je to hemija, čas protein, mlečna mast, pa ne valja mikrobiologija, somatske ćelije. Uvek se tražio razlog da se obori cena mleka. Ipak, u svakom obračunu stoji da je mleko ekstra klase, a navedeni cenovnik niko od nas proizvođača nikada nije razumeo. Razlika u ceni je bila i do 6, 7 dinara po litri", kaže Tomić.

Obračun

Aneks ugovora nerazumljiv za proizvođače

On objašnjava da je "Imlek" krajem januara prošle godine pozvao velike proizvođače mleka da potpišu Aneks ugovora u kojem stoji da će stočarima tokom trajanja takozvane "mlečne krize" u EU mleko biti plaćano nekoliko dinara više, a nakon toga cena će biti nešto niža. Dodaje i da veruje da su bili prevareni, da Aneks nije validan, a napominje i da će od ukidanja prelevmana korist imati samo velike prerađivačke kuće.

"Nama bi najveća pomoć države bila da ona natera prerađivače da kupljenu sirovinu od primarnih proizvođača plate adekvatno. Neophodna nam je nezavisna laboratorija i da već jednom ona zaživi kako bi se kontrolisali oni koji uzimaju uzorak sa naših farmi. Sada uzorak sirovog mleka uzima mlekara koja i plaća proizvođača. Postavlja se pitanje: da li je to stvarno tako? Ko nju kontroliše? Primera radi, na mojim obračunima se vidi da je mleko ekstra klase, a cena je kao za treću klasu. Uporedo sa mlekarama rade i matične službe. Jako retko su se podudarali rezultati analiza koje je radila mlekara i onih iz matičnih službi", tvrdi Tomić.

Saradnja završena sudskim sporom

Epilog ove dvodecenijske saradnje je sudski spor. Ovaj domaćin kaže da je tri meseca predstavnicima "Imleka" govorio da je njegova proizvodnja uz tu cenu neodrživa. Saradnja je zvanično završena 1. septembra prošle godine, a raskid je došao od strane "Imleka", nakon što je Tomić samoinicijativno smanjio količinu mleka za isporuku.

"Od januara do septembra prošle godine na mesečnom nivou gubio sam od 200.000 do 400.000 dinara. Srazmerno tome, kako sam povećavao količinu isporučenog mleka, tako su mi se povećavali i gubici. Ukupno, to je za taj kratak period od devet meseci oko dva miliona dinara. Došli smo do sudskog spora jer 'Imlek' neće da mi isplati mleko koje sam isporučio poslednja dva meseca naše saradnje. Obrazloženje je da su mi u ovih devet meseci dali više para nego što je trebalo. Na obračunskim listama nigde ne piše da sam dobio više novca", obrazlaže ovaj farmer.

Na pitanje da li to može imati veze sa pomenutim Aneksom ugovora, on kaže da je to nemoguće, jer taj dokument je on potpisao u "Imleku", ali ne zna da li su ga potpisali i overili i nadležni iz ove firme, jer svoj primerak nikada nije dobio.

Jugoslav Tomić

Isplativost: 40 dinara za litar, plus 7 dinara premija

Jugoslav kaže da je proizvodnja mleka isplativa ako je otkupna cena litre 40 dinara plus 7 dinara premije, a muzni prosek po kravi od 22 do 25 litara. Sa ovom cenom mogu da se pokriju troškovi, da se ulaže i da se zaradi. Sva tri faktora su veoma važna posebno ako se uzme u obzir da na farmi Tomić uvek ima puno posla, kako za ovog domaćina i njegovu suprugu, tako i za njihovo troje dece.

"Mlekara kojoj sada isporučujem svoju proizvodnju upravo i daje ovoliku otkupnu cenu. Na početku smo saradnje, ali vidim da su ljudi razumni i da se ozbiljno bave mlekarstvom. Imao sam dva izbora. Ili da promenim otkupljivača ili da odustanem od mlečnog govedarstva, što je jako teško. Ne znam šta bih drugo radio kada sam čitavu svoju mladost posvetio ovome, a motivisao sam i suprugu i decu. Mi znamo ovo da radimo", kaže Tomić.

Na farmi Tomić trenutno ima 175 grla, od toga 86 krava su u muži. Ostalo su prateće kategorije. Ovde se trenutno proizvode dve tone mleka dnevno, a domaćini kažu da žele da prošire proizvodnju na pet tona ako saradnja sa sadašnjim otkupljivačem bude korektna.

Foto: Jasna Bajšanski


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin