Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma krava
  • 21.02.2017. 12:15

Silaža ključna u ishrani goveda

Josip Dulić iz Đurđina koristi silažu od kukuruza i lucerke za ishranu grla crnog holštajna. Branislava Pantelić iz Stručne i savetodavne službe iz Subotice tvrdi da preživar ne voli da mu se menja jelovnik.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 2.856
  • 478
  • 0

Josip Dulić iz Đurđina počeo je da se bavi govedarstvom 1999. godine i to sa tri junice - holštajn, simentalske i monbelijar rase. Danas njegovo gazdinstvo ima dnevnu proizvodnju mleka od 1.700 litara, sa muznim prosekom 24,2 litre.

Akcenat na proizvodnji mleka

Dulići imaju 220 ženskih grla crnog holštajna, a 74 je u muži. Odlučili su se za ovu rasu, jer ima najveću proizvodnju mleka po grlu. Muška telad se obavezno prodaju, a u retkim slučajevima se tove, do bolje cene.

Kada je reč o ceni mleka, poslednja je bila 38,60 dinara sa PDV-om.

"To je još uvek zadovoljavajuće, jer su cene komponenata koje ulaze u sastav koncentrata niske. Dokupljujemo proteinski deo, a počinjemo i sa gotovim smešama", kaže Josip Dulić.

Silaža ključna u ishrani goveda

Tehnologija ishrane obezbeđuje potpun i kvalitetan obrok svakom grlu. Ovaj domaćin u tu svrhu koristi silažu od kukuruza i lucerke. Redovno radi analize, kako bi se proverio kvalitet ishrane.

Branislava Pantelić iz Stručne i savetodavne službe iz Subotice tvrdi da je silaža ključna komponenta i da je potrebno obezbediti dovoljne količine. Napominje da preživar ne voli da mu se menja jelovnik.

Više u prilogu iz emisije "U našem ataru".

Foto: Print Screen / You Tube


Tagovi

Silaža Crni holštajn Holstein Josip Dulić Cena mleka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner