Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sistem krava tele
  • 08.11.2016. 13:30

Sistem krava tele isplatljiviji od mlekarstva

Proizvodnja goveđeg mesa u sistemu krava-tele svojevrstan je eko sistem, što je još jedan razlog da se afirmiše mnogo više i stimuliše većim iznosom subvencija po grlu.

Foto: pixabay.com
  • 7.937
  • 743
  • 0

Mnogi poljoprivredni proizvođači u opštini Petrovac na Mlavi kao i u drugim mestima u Srbiji zadnjih dana otkupljivačima mleko prodaju po ceni 22 dinara za litar, pa se mnogi pitaju da li se isplati proizvodnja mleka i da li treba da nastave da se bave ovom delatnošću. Jedno od mogućih rešenja u prevazilaženju problema zavisnosti proizvodnje isključivo od cene mleka jeste proizvodnja u sistemu krava tele koji se posebno preporučuje odgajivačima simentalske rase.

Sistem tele krava je posebno isplativ ukoliko životinje idu na ispašu, a pašnjaka u Opštini Petrovac na Mlavi ima na površini većoj od 3.362 hektara. Ne treba posebno napominjati da se na nivou cele Srbije u brdsko-planinskim predelima nalaze velike površine pod pašnjacima. Osnovne odlike proizvodnje u sistemu krava tele su manji troškovi u ishrani, manje potrebnog rada odgajivača i veća produktivnost životinja.

Potencijala ima ali nedostaju novčani stimulansi

Postoje velike mogućnosti da se organizuje proizvodnja dobrog, kvalitetnog junećeg mesa. Ima uslova i za proizvodnju kvalitetne stočne hrane posebno ako se uzme u obzir povoljan uticaj kontinentalne klime. Postoje i oni spremni da profesionalno rade ovaj posao.

Ono što je potrebno za ostvarenje proizvodnje u sistemu krava tele jesu veći od sadašnjih, novčani stimulansi države usmereni na odgovarajući način. Aktuelni stimulansi Ministarstva poljoprivrede i žaštite životne sredine jesu za junicu u čistoj rasi 25.000 dinara. U sistemu krava tele isplaćuje se 20.000 dinara za kravu, a za svako utovljeno june isplaćuje se po 10.000 dinara po grlu.

U velikom broju opština u Srbiji, kao i u Petrovcu na Mlavi nedovoljno se izdvajaju sredstva iz lokalnih budžeta za podsticaj stočarstva. Nažalost u Srbiji stočni fond goveda se smanjuje, a raste broj klanica kojih je oko 1.500. Loši uslovi za stočarsku proizvodnju doveli su do toga da je sve veći broj praznih štala. Procenjuje se da štala namenjenih za tov govedi u Srbiji ima između 30.000 i 40.000. Ipak i pored velikih kapaciteta, dobrih uslova za proizvodnju stočne hrane Srbija je postala uvoznik goveđeg mesa.

Za proizvodnju najpogodnije su mesnate rase

Kako preporučuju stručnjaci najpogodnije za proizvodnju jesu takozvane mesnate i kombinovane rase goveda kao što su Hereford, Šarole, Angus, Red Angus, Limuzin. Karakteristike ovih rasa su velik potencijal rasta, dobra konverzija pri konzumiranju grube kabaste hrane, kvalitetno meso i dobre osobine reprodukcije. U sistemu krava tele značajna je zastupljenost simentalske rase koja se najčešće ukrušta sa terminalnim tovnim rasama šarole, limizin, belgisko plavo-bela. Takođe je moguće i ukrštanje simentalske rase sa drugim rasama, na primer sa podolskom, u cilju dobijanja meleza za ekstenzivni tov na paši.

Očekuje se rast potrošnje goveđeg mesa

Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama-FAO procenjuje da će ukupna potrošnja goveđeg mesa u svetu do 2020. godine rasti za 1,5 odsto zahvaljujući pre svega očekivanom rastu svetske populacije i povećanju potrošnje u zemljama u razvoju.

Mogućnosti ima, da li ćemo ih iskoristiti?

Svedoci smo da postoje tržišta poput zemalja Bliskog istokakoje imaju velike potrebe za goveđim mesom, ali nemamo velike količine za izvoz. Realnost je i da Srbija ne uspeva da ispuni ugovorenu kvotu za izvoz goveđeg mesa u Evropsku uniju. Takođe ostaje da se vidi da li će i opštinske uprave kroz budžetske fondove za poljoprivredu izdvojiti sredstva za subvencije uz one Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za proizvodnju u sistemu krava tele.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Sistem krava tele Simentalska rasa Pašnjaci Petrovac na Mlavi FAO


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi