Sjenička ovca namenjena je poljoprivrednicima koji se bave i drugom proizvodnjom. Ima skromne zahteve kada je ishrana u pitanju, a njeno meso je traženo zbog prepoznatljivog ukusa.
Porodica Jovanović iz sela Stapari nadomak Užica počela je da se bavi ovčarstvom pre 17 godina. Imali su nekoliko različitih rasa ovaca. Otpornost na teške uslove i ukusno meso prepoznatljive arome opredelili su ih samo za sjeničku ovcu.
Ove rase ovaca ima u izobilju u Sjenici i okolini, kao i u okolini Valjeva i u zlatiborskom okrugu. Jovanovići imaju oko 50 ovaca i dva ovna. Tokom zime hrane ih silažom, senom, koncentratom, a kada otopli, odlaze na pašnjake, gde provode veći deo godine.
"Da nema paše, ovaj posao bi bio neisplativ. Sjenička ovca nije zahtevna i ne traži veliku negu. Jagnje se same i samo retko im je potrebna naša pomoć. Mogu da se pohvale dobrom plodnošću - 1.5 jagnje godišnje, a nekad i dva. Ima i bližnjenja", kaže Jasmina Jovanović.
Dejan Stanković iz Stručne i savetodavna služba Užice kaže da je sjenička ovca najbolja za ove krajeve iz pogleda zdravstvenog stanja, tehnologije gajenja, ishrane. Ona je najskromnija, a Il d' Frans se preporučuje manjim gazdinstvima.
"Il d' Frans je plodnija rasa i ima veći prirast. Pitanje je čime gazdinstvo želi da se bavi. Oni u nižim predelima, koji žele intenzivnije da se bave ovčarstvom, trebalo bi da odaberu ovu rasu. Ukoliko se bavite još nekom poizvodnjom i živite u strmijim predelima, sjenička ovca je pravi izbor", kaže Stanković.
Jovanovići se bave i malinarstvom, a imaju i krave. Jagnjad prodaju za meso, a cena je od 200 do 300 dinara za kilogram.
Foto: Print Screen / You Tube
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/