Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reprodukcija koza
  • 25.10.2015. 09:30

Šta je važno znati o bremenitosti i jarenju koza?

Graviditet koza traje okvirno 150 dana. Koze jare u proseku dva jareta. Sam proces jarenja nije komplikovan i uglavnom koze uspeju same da se ojare, ali uvek treba biti na oprezu i ispratiti ceo proces.

Foto: depositphotos.com
  • 47.596
  • 440
  • 0

Nakon oplodnje počinje period graviditeta (bremenitosti). U praksi se računa da početak bremenitosti počinje dan nakon parenja ili osemenjavanja. Koze kod kojih se polni žar (estrus) ne ponavlja nakon parenja smatraju se oplođenim. Koze kod kojih se ponovo javi estrus pripuštaju se još jednom ili dva puta i, ako ni tada ne ostanu oplođene, svrstavaju se u kategoriju jalovih koza. Naravno, ovo važi samo za sezonu parenja. U slučaju da je estrus izvan polne sezone i da pri tom koze ipak ne ostanu oplođene, kod njih se neće ponovo javiti estrus, već bi on trebalo normalno da se ispolji tokom prirodne sezone parenja.

Embrionalna smrtnost izražena u prvom mesecu bremenitosti

Bremenitost koza traje okvirno 150 dana (varijacije su 145-151 dan). Rani graviditet koza se može utvrditi praćenjem promene koncentracije progesterona u krvi i mleku, a nakon 40 dana bremenitost se sa sigurnošću utvrđuje ultrazvučnim aparatom. Uvećanje vimena kod koza se javlja tek 7-12 dana pre jarenja. Procenat oplodnje ovuliranih jajnih ćelija je visok (oko 95%), ali embrionalna smrtnost je kod koza naročito izražena tokom prvog meseca bremenitosti. Ona može biti naročito prisutna u zapatima koji se hrane neadekvatnom i nekvalitetnom ishranom, naročito u pogledu mikroelemenata i vitamina u obroku. Na broj ovuliranih jajnih ćelija može da se utiče pojačanom ishranom par dana pre parenja (tzv. flašing ishrana), ili primenom hormona.

Dnevne obroke pojačati tek poslednjih 60 dana

Koze obično ojare dva jareta, ali se varijacije kreću od jednog do tri jareta, dok su četvorke i petorke znatno ređe. U početku bremenitosti nije potrebno posebno pojačavati ishranu koza kako se ne bi isuviše ugojile, što može izazvati komplikacije (pojava ketoze i drugih bolesti metabolizma). U poslednjih 60 dana bremenitosti rast ploda se intenzivira, te je potrebno pojačati dnevni obrok koza i posvetiti punu pažnju plotkinjama. Pored ishrane, veoma je bitno da se plotkinjama omogući kretanje i fizička aktivnost, da im se obezbedi mir i tišina, i smanjiti sve one stresore koji mogu izazvati pobačaj (hladna voda za napajanje, loša ili smrznuta hrana, grub postupak sa životinjama i drugo).

Pri kraju bremenitosti neophodno je da koze stalno imaju dovoljno suve prostirke, budući da su prisiljene često da leže zbog opterećenosti plodovima. Preporuke su da je dnevno potrebno oko 0.5 kg slame po kozi. Koza bi trebalo da zasuši 6 do 8 nedelja pre jarenja kako bi se obezbedilo vreme da se što bolje telesno pripremi za partus. Ukoliko je parenje bilo dobro organizovano, jarenje celog zapata traje oko mesec i po dana, ali se najveći broj koza ojari u dvadesetak dana.

Ponašanje koza pre jarenja

Neposredno pred jarenje koza je uznemirena, nogama prikuplja prostirku na mesto gde će se ojariti, često okreće glavu ka zadnjem delu tela, slabije uzima hranu, češće mokri i vreči, gladne jame su izraženije, vime je nabreklo i mogu se izmusti prve količine kolostruma. Koza gubi apetit, izdvaja se od stada te joj treba obezbediti prostor u kome će se osećati sigurno. Ovo se postiže jednostavnim pregrađivanjem štale pokretnim ogradama u veći broj manjih bokseva. Koze se relativno lako jare, ali odgajivač ipak mora da bude uz njih. Ovo se naročito odnosi na plotkinje koje nose tri ili više jareta. Pred samo jarenje, odgajivač bi trebalo da pripremi pribor za prvu pomoć, i neophodan sanitetski materijal koji se sastoji od papirnih ubrusa, antibiotika širokog spektra delovanja, sapun, sredstvo za dezinfekciju ruku i sličnog.

Proces jarenja - šta uraditi?

Jarenje je slično jagnjenju. Početak jarenja je definisan pojavom grčeva. Koze se jare ležeći i obično se sva jarad istisnu u roku od tri sata, dok se posteljice izbace unutar dva sata nakon rođenja poslednjeg jareta. Ako je jarenje normalno, prvo se pojavljuje vodenjak, zatim prednje noge između kojih je glava ili zadnje noge i karlica. Dužina jarenja zavisi od broja plodova. Ukoliko usled većeg broja plodova dođe do iscrpljivanja koze, odgajivač mora da joj pomogne, ali to sme da uradi samo u trenutku pojave plodova. Ovo naravno važi samo za normalan porođaj. Ukoliko se stručnim pregledom utvrdi da je položaj ploda nepravilan, plod treba ispraviti i dovesti u normalan položaj i nastaviti sa jarenjem. Ako novorođenom jaretu ne pukne pupčana vrpca, potrebno ju je odseći na minimalno 10 cm i dezinfikovati je, najčešće jodom.

Prvorođeno jare prvi put pokuša da sisa pola sata nakon rođenja, a ona kasnije rođena za oko 50 minuta. Ako se jarenje dešava u prostorijama sa nižim temperaturama, veoma je bitno da koza oliže jare ili da ga osoba koja je pomagala pri jarenju obriše. Ovo je veoma bitno jer su suva jarad otpornija na niske temperature. Vrlo brzo nakon jarenja jarad je spremna da stoji na svojim nogama i traži vime. Veoma je bitno što pre nakon jarenja da jarad posisa prvo mleko (kolostrum), koje je bogato energijom i imuno-globulinima koji utiču na podizanje imuniteta i otpornost jaradi.

Nakon jarenja kozi treba ponuditi svežu vodu za piće, a ishrana u narednih 24 sata treba da je lakša. Daje se i mlaki napoj od mekinja razmućenih u toploj vodi, koji deluje laksativno. Ako je jarenje proteklo normalno, koza u roku od dva-tri sata nakon jarenja treba da izbaci posteljicu. Ako je ne izbaci ni u roku ni u roku šest sati, preti opasnost od infekcije pa je potrebno da se to reši intervencijom veterinara. Koze se u priplodu prosečno drže oko pet godina, kada se izlučuju i zamenjuju mladim priplodnim grlima.

Plotkinje se drže u priplodu sve dok se redovno jare, daju zadovoljavajuće količine mleka i sve dotle dok imaju zube da mogu normalno da se hrane. U našim uslovima, koze se obično u priplodu drže oko 5 godina (od četiri do šest godina).

Izvor: Kozarstvo - priručnik za uspešno gajenje koza

Foto: depositphotos.com; magnaura


Tagovi

Koze Reprodukcija koza Jare Bremenitost Graviditet Oplodnja Parenje Veštačka oplodnja Jarenje Jalove koze Prostirka Kolostrum Priplod


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.