Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 27.01.2016. 12:30

Šta treba znati o postupku jagnjenja?

Sezona jagnjenja je uveliko počela, te nije na odmet podsetiti se osnovnih pravila i postupaka prilikom jagnjenja i prihvata jagnjadi.

Foto: bigstockphotos.com
  • 11.723
  • 666
  • 0

Sezona jagnjenja je uveliko počela, te nije na odmet podsetiti se osnovnih pravila i postupaka prilikom jagnjenja i prihvata jagnjadi.

Pre jagnjenja nastaju izvesne promene na reproduktivnom traktu ovce, koje imaju za cilj da stvore uslove i omoguće prolaz ploda kroz porođajni kanal. Neke od njih su crvenilo genitalnog trakta, topljenje sluzavog čepa, rastezanje karličnih ligamenata, spuštanje trbuha, upadljive gladne jame, nalivanje vimena i druge.

Proces jagnjenja

Ovce se po pravilu lako jagnje i retko im je potrebna pomoć. Sam proces jagnjenja se može podeliti na dve osnovne faze i to faza otvaranja i faza istiskivanja ploda, a nakon partusa sledi istiskivanje plodovih ovojnica.

Stadijum otvaranja započinje pojavom prvog truda, a završava se kada grlić materice (cerviks) bude potpuno otvoren. U ovoj fazi kreću kontrakcije mišića materice. Najjače kontrakcije su u prednjem delu materice. Učestalost kontrakcija se povećava, na početku su ređe, zatim sve češće. Stadijum otvaranja traje prosečno oko 3 sata, ali su varijacije 1 do 10 sati. Kada je fetus kontrakcijama materice dospeo u porođajni kanal, počinje sledeći stadijum.

U fazi istiskivanja ploda pored materice, počinju da se kontrahuju i mišići trbušnog zida. U ovom stadijumu ovca najčešće leži. Tada su trudovi najsnažniji, životinja se manje umara, a materica ima najpovoljniji položaj u odnosu na pravac porođajnog kanala. Za vreme otvaranja cerviksa ovce su uznemirene, leže i ustaju, često mokre i balegaju. Kada vodenjak prsne obično se pojavljuju prednje noge između kojih je glava jagnjeta (ukoliko se radi o pravilnom položaju ploda). Stadijum istiskivanja obično traje 0,5 do 10 časova, u zavisnosti od broja i veličine plodova.

Kada je potrebna pomoć pri jagnjenju?

Ako se ipak primeti da je došlo do zastoja u jagnjenju, treba pomoći ovci. Prvo se odredi mesto gde je plod i zašto je zaostao, kao i u kom se položaju nalazi. Pre toga, naravno, treba dobro oprati ruke mlakom vodom i sapunom ili u nekom blagom deterdžentu. Posle toga, jedna ruka se zavlači u porođajni kanal i opipom se ustanovi položaj ploda. Ako se primeti da je došlo do prskanja alantoisa, a da cerviks nije potpuno otvoren, sa intervencijom treba prekinuti, jer ako vodenjak prsne, dok je cervikalni kanal nepotpuno otvoren, više se ne može otvoriti, i u tom slučaju se jagnje eventualno može spasiti carskim rezom. Kada je plod utisnut u porođajni kanal, a nalazi se u nenormalnom položaju, prvo ga treba dovesti u jedan od normalnih položaja.

Izvlačenje ploda treba vršiti samo dok traju trudovi i to tako što se jagnje prihvata za karpalne ili tarzalne zglobove ili za potiljačni deo glave. Ukoliko je potrebna intervencija, jagnje se hvata za prednje noge i povlači niz zadnje noge majke - nikako pravo, u momentu kada se kod ovce jave naponi. Sila kojom se izvlači jagnje ne sme da bude takva da se ovca pomeri s mesta.

Prihvat i postupak sa jagnjadima

Pošto se ovca ojagnjila, radnik treba da obriše sluz na njušci i nosnim otvorima jagnjeta i da pusti da ga ovca oliže. Ukoliko ga ovca ne oliže, jagnje se mora osušiti, što je najbolje učiniti suvom krpom ili gužvom slame/sena. Ukoliko pupčana vrpca nije prekinuta treba da se podseče čistim, dezinfikovanim makazama na 2 do 3 cm i da se dezinfikuje (jodom, može i lizolom), a ukoliko je prekinuta, vrši se dezinfekcija. Ukoliko se dezinfekcija ne obavi, može doći do uginuća jagnjadi.

Ubrzo potom jagnje traži da sisa, i treba mu pomoći na taj način što se nekoliko prvih mlazeva izmuze u sud, a posle nekoliko mlazeva njemu u usta nakon čega mu treba pomoći da i sam povuče. Jagnje obavezno mora da posisa kolostralno mleko. Preporuke su 180-210 ml/kg telesne mase.

U početku jagnje mora biti smešteno u dosta toplom odelenju gde će temperatura biti između 10 i 15 stepeni celzijusa. Važno je da jagnje bude u prvim danima zaklonjeno i od promaje, što takođe vrlo nepovoljno deluje na mladi organizam. Prvih nekoliko dana posle jagnjenja mora se obratiti velika pažnja u pogledu temperature. Jagnjad su u prvih nekoliko dana stalno uz ovcu i sisaju po volji. Ali, sisanje treba ubrzo ograničiti, i to tako što se ovce odvajaju od jagnjadi i puštaju samo u određeno vreme da ih nadoje. U prvo vreme jagnjad sisa u proseku šest puta dnevno, a kasnije treba ograničiti na četiri puta na dan.

Podmetanje jagnjadi

Ukoliko ovca ojagnji više od dva jagnjeta, preporučljivo je da se jagnjad "podmeću" i to tako što se ovci koja nema jagnje (npr. ako je uginulo) ili koja ima samo jedno jagnje, a veoma je mlečna, podmeće obično noću jagnje koje treba da primi. Jagnje se podmeće odmah pošto se osušilo, a ovca se zatvara zajedno sa jagnjetom nekoliko dana. Neki od načina da se ovca "privoli" da prihvati tuđe jagnje su:

  • da se skine koža sa uginulog jagnjeta i jedan deo priveže na jagnje koje treba da se podmetne, tako da je nosi nekoliko dana kako bi ovca po mirisu mislila da je to njeno jagnje
  • da se njuška ovce natrlja njenim vlastitim mlekom, uljem ili malom količinom karbolineuma, ili obrnuto, da se jagnje namaže ovim tečnostima
  • da se ovca stavi sa jagnjetom u jedan mali boks, gde se ovca priveže, tako da je sprečimo da udara jagnje glavom

Odgajanje jagnjadi na cuclu

Veštački se hranjenje jagnjadi sprovodi u svim slučajevima kada se radi o vrlo plodnim rasama (npr. romanovska ili istočno-frizijska), kada jedna ovca nije u stanju da othrani više od dva jagnjeta.

Jagnje se može odgajiti tako što mu se potrebna količina mleka daje na cuclu i to pomoću kravljeg ili kozjeg mleka. U tom slučaju obavezno je da je barem posisalo kolostrum neke druge ovce. Mleko mora biti određene temperature, 35-40 stepeni celzijusa. Ukoliko se primenjuje veštačko othranjivanje jagnjadi, takođe se hrane četiri puta dnevno. Prilikom hranjenja mora biti najveća čistoća, kako ne bi došlo do oboljenja želudačno-crevnog kanala.

U početku su količine mleka vrlo male, prvog dana oko 75 grama, a kasnije se postepeno povećavaju i u uzrastu od 3 meseca mogu dostići do 2 kg. Ukoliko mleko nije dovoljno toplo prilikom davanja, desiće se sigurno poremećaji u varenju, što rezultuje prolivom. Ako dođe do proliva, jagnje se mora odmah izdvojiti i tog dana mu se daje samo topla voda, a dobro je i neki purgativ. Sledećeg dana se daje mleko razblaženo sa vodom, sledećih nekoliko dana sve manje razblaživati, da bi se postepeno ponovo prešlo na puno mleko.

Računa se da je za napajanje jednog jagnjeta do 3 meseca uzrasta potrebno oko 20 kg mleka.

Foto: bigstockphotos.com;studio37


Tagovi

Jagnjenje Ovce Jagnje Postupak sa jagnjadima Mleko Kolostrum Partus Proces jagnjenja Odvajanje jagnjadi Veštačko othranjivanje


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.