Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savremeno ovčarstvo
  • 27.01.2017. 12:00

Ukrštanje romanovske i sjeničke ovce

Romanovski ovan i sjenička ovca daju jagnjad koja imaju dobre gabarite, sitne kosti i brz napredak. Kvalitet mesa je odličan.

Foto: Đorđe Simović
  • 9.710
  • 1.283
  • 0

Inženjer poljoprivrede Vladan Krasavac bavi se savremenim očarstvom u mestu Trbušac, koje je locirano na putu Šabac - Obrenovac. Koncept same farme je zanimljiv, pošto ukršta ovnove čiste romanovske rase sa ovcama sjeničke pramenke u čistoj rasi. Na farmi su ovce sjeničke pramenke, a ovnovi su i sjenički i romanovski. Romanovski ovnovi su uveženi direktno iz Rusije, iz Jaroslavlja.

"U jednoj fazi proizvodnje ukrštamo sjeničke ovce sa sjeničkim ovnovima gde dobijamo čistu rasu za obnavljanje stada i prodaju sjeničkih jagnjadi. Druga faza je ukrštanje sjeničkih ovaca sa romanovskim ovnovima. Zbog dobrih karakteristika jedne i druge rase dobijamo izuzetno kvalitetnu jagnjad", kaže Krasavac.

Karakteristika jagnjadi iz ukrštanja

Vladan Krasavac kaže da jagnjad iz ukrštanja imaju izuzetne karakteristike:

"Jagnjad ima dobre gabarite, sitne kosti i brz napredak. Kvalitet mesa je odličan. Ukrštamo do generacije F2 zato što je ona priznata u Vojvodini. F2 generacija dobija RB broj i stiče pravo na subvenciju. Romanovska ovca je u ovom ukrštanju podigla plodnost potomstva. U generaciji F1 imamo izuzetnu plodnost, a broj jagnjadi je od tri do pet godišnje".

Romanovska ovca se rano pušta u priplod. Dok je sjenička ovca polno zrela sa 15 do 18 meseci, u to vreme kod ukrštanja romanovska x sjenička imamo tri do četiri jagnjeta, kaže Krasavac.

Dobra cena jagnjadi

Sa cenom od 100 evra za muško jagnje težine 30 do 36 kilograma, Vladan Krasavac je zadovoljan. Cena ženskih jagnjadi, koje se prodaju za priplod, je dosta veća. Krasavac kaže da nemaju problema ni sa plasmanom jagnjadi:

"Prošle godine ženska F1 generacija prodata je za priplod jednoj farmi u Irigu. Mušku jagnjad smo takođe lako plasirali, jer jagnjećeg mesa uvek nedostaje".

Na farmi u Trbušcu na hrani je trenutno 170 grla. Pošto je u toku sezona jagnjenja taj broj se iz dana u dan povećava. Ove ovce se lako jagnje, međutim ekstremno niske temperature poslednjih dana i više od -15°C i velika vlažnost uslovile su i povećan mortalitet jagnjadi.

Naredni cilj - nova farma i proširenje proizvodnje

Kada je o budućnosti reč, Krasavac planira da podigne novu farmu i kupi 50 do 70 umatičenih grla. Tako bi postigli 250 grla koja bi davala zadovoljavajući broj jagnjadi u toku godine.

Foto: Đorđe Simović


Foto prilog


Tagovi

Romanovska Sjenička Vladan Krasavac Ovce Jagnjad


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)