Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 21.05.2016. 08:00

Uprkos svemu ne odustaju od mlekarstva

Porodica Kadvanji, pre 15 godina, odlučila je da sa ratarske proizvodnje pređe na mlekarstvo. Gde su danas i kako komentarišu trenutnu situaciju u oblasti proizvodnje mleka i uopšte agrara?

  • 1.093
  • 53
  • 0

Ratarstvo je porodici Kadvanji iz Novog Orahova, pre 15 godina, bila osnovna delatnost i to pre svega uzgoj duvana na površini od 3 jutra. Sedam muznih krava hranili su tek radi dodatne zarade.

Međutim, kada su na osnovu mesečne premije za mleko dobili duplo veći iznos od onog za godinu dana kroz subvencije po hektaru, odlučili su da se preorijentišu na proizvodnju mleka.

Na gazdinstvu radi cela porodica. Oni imaju 59 krava, 15 steonih junica, a dnevno prodaju 1.650 litara mleka - vrhunskog kvaliteta. Proizvodnju zasnivaju na rasi holštajn. Veći deo stočne hrane ova porodica uspeva da proizvede sama, a kupuju samo manji deo. Osim hrane, veoma je važno i u kakvom se objektu stoka nalazi. Kadvanji su se opredelili za slobodni odgoj jer, kako kažu, tada nemaju problema sa bolestima papka.

Celu priču ove porodice, koja ni danas, uprkos svim problemima u oblasti agrara, ne odustaje od proizvodnje mleka koju planiraju da nastave sa mlađim naraštajem, pogledajte u video prilogu:


Tagovi

Stočarstvo Krave Holštajn Proizvodnja mleka Elvira Kadvanji Novo Orahovo Farma


Partner