Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozja joga
  • 06.09.2016. 18:00

Vežbate jogu? Probajte jogu s kozama!

Koze su divne životinje, a odnedavno se s njima povezuje i vežbanje joge!

Foto: Lainey Morse/Modern Farmer
  • 2.134
  • 99
  • 0

Svako malo naletite na izraz koji vas natera da saznate što više o njemu. Jedan od takvih je i "kozja joga".

"Kozja joga je čas joge koji se odvija u polju na mojoj farmi", napisala je Leni Mors, začetnica takozvane kozje joge. "Moje koze su druželjubive i prijateljski raspoložene, pa pasu, stoje i legnu pored svakoga", piše portal modernfarmer.

Kozja joga, stoga, nije joga za koze jer uz njihove veštine penjanja, skakanja i gimnastičke sposobnosti, jasno je da su koze fizički spremnije od ljudi. Umesto toga, Lenine koze - mešavina nigerijske patuljaste i pigmejske koze, služe kao umirujuće, terapijske životinje tokom normalnog časa joge.

Vežbanje uz koze

Leni Mors živi na farmi u Oregonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, u dolini Vilamet, a na jednom dečjem rođendanu, instruktor joge primetio je da bi farma mogla da bude odličan prostor za časove joge. Na prvom času "kozje joge" oko instruktora i vežbača šetale su koze, kokoške i mačka.

"Bio je to hit", piše Morsova. Nakon što se pročulo na nas, na časove "kozje joge" počeli su da dolaze učesnici iz Portlanda, udaljenog čak 150 km.

"Moje koze su vrlo mirne životinje i ko god dođe oslobodi se stresa i bude srećan. Kada žvaću travu kao da dođu u nekakvo meditativno stanje i vrlo je zanimljivo gledati ih a savršene su za kombinaciju s jogom", piše Morsova koja je zakazala dva nova časa joge s kozama.

"Shvatam da zbog toga izgledam pomalo ludo, ali to je OK. Nama, vežbačima, naprotiv to uopšte ne zvuči ludo", zaključuje ona.

Foto: Lainey Morse/Modern Farmer


Tagovi

Joga Koze Vežbanje Stočarstvo Zdravlje SAD


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!