Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jablanički i Pčinjski okrug
  • 07.07.2016. 15:30

Završava se vakcinacija goveda

Vakcinacija goveda protiv nodularnog dermatitista, bolesti poznate kao "kvrgava koža" trebalo bi danas ili sutra da bude završena na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

  • 75
  • 3
  • 0

Vakcinacija goveda protiv nodularnog dermatitista, bolesti poznate kao "kvrgava koža" trebalo bi danas ili sutra da bude završena na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga, izjavio je direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Niš Miloš Petrović.

Za vakcinisanje preostalo još 5% goveda

Prema njegovim rečima, u opštinama na području dva okruga preostalo je da se vakciniše još svega pet odsto goveda, te će to biti uskoro. Petrović je rekao da je vakcinacija protiv nodularnog dermatitisa u jeku u opštinama Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga. "Apelujemo na sve vlasnike da se odazovu pozivu i u najavljeno vreme budu kod svojih kuća kako bi veterinari mogli da vakcinišu goveda", istakao je Petrović. Takođe je podsetio da je vakcinacija protiv "kvrgave kože" besplatna i finansira se iz sredstava koje je obezbedila Vlada Srbije. Na području juga Srbije trebalo bi da bude utrošeno oko 108.000 doza vakcine.

Bolest nije zabeležena u opštinama severnije od Grdeličke klisure

Vakcinacija goveda protiv nodularnog dermatitisa počela je 24. juna i to najpre u opštinama Pčinjskog i Jablaničkog okruga u kojima je bilo obolelih životinja. Prema informacijama Veterinarskog specijalističkiog instituta Niš proteklih dana bilo je novih obolelih goveda u opštinama Trgovište i Bosilegrad, ali do sada nije zabeležen nijedan slučaj u opštinama severnije od Grdeličke klisure.

Bolest goveda "kvrgava koža" najpre se pojavila u opštini Bujanovac, a potom se brzo prošilirila i na Bosilegrad i Trgovište, a potom i Vranje i Surdulicu. Sva obolelela goveda su eutanazirana, a svim domaćinstvima šteta je nadoknađena.

Foto:pixabay.com


Tagovi

Vakcinacija goveda Kvrgava koža Miloš Petrović Besplatna vakcinacija Noduralni dermatitis Obolela goveda Niš

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.