Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Botanička Bašta Jevremovac
  • 21.06.2015. 12:30

Botanička bašta - dragulj Srbije

Botanička bašta deo je Biološkog fakulteta, odnosno Instituta za botaniku i ima izuzetan značaj za nastavu i nauku iz oblasti botanike, ali je takođe i spomenik prirode II kategorije, i zaštićena je kao spomenik kulture. Ukupan biljni fond danas čini preko 1.500 drveća, žbunja i zeljastih biljaka.

Foto: depositphotos.com
  • 477
  • 8
  • 0

Botanička bašta Jevremovac prostire se na površini od oko 5 hektara, gde se na otvorenom prostoru nalazi preko 350 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka, a ukupan biljni fond danas čini preko 1.500 drveća, žbunja i zeljastih biljaka. Botanička bašta obuhvata pored otvorenih površina, Staklenu baštu i prostorije Instituta za botaniku (upravna zgrada, herbar, biblioteka, slušaonica, laboratorije).

Veliki broj autohtonih biljnih vrsta

U svom posetu Botaničkoj bašti Jevremovac, u kojoj je nedavno rekonstruisan staklenik, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković istakla je da je važno da nadležne institucije i dalje pomažu očuvanje ovog resursa, koji je velika dragocenost i dragulj kojim raspolaže Republika Srbija.

"Veliki je broj autohtonih biljnih vrsta koje se ovde neguju, veliki je broj biljnih vrsta koje su poreklom sa drugih kontinenata i koje se ovde neguju zahvaljujući velikom naporu i ljubavi svih zaposlenih. Ove biljne vrste služe kao edukativni materijal, kako za studente, tako i za sve građane koji su zainteresovani da vide čime to raspolaže i svet, ali i Srbija, kada se radi o biljnim vrstama", istakla je ministarka.

Zaštićeni spomenik kulture

Ovom prilikom prof. dr Jelena Knežević Vučković, dekan Biološkog fakulteta istakla je kako je botanička bašta deo Biološkog fakulteta, odnosno Instituta za botaniku i ima izuzetan značaj za nastavu i nauku iz oblasti botanike, ali je takođe i spomenik prirode II kategorije, i zaštićena je kao spomenik kulture te dodala: "Sa resornim ministarstvom radilo se dosta na poslovima staranja i uređenja Botaničke bašte poslednjih godina, uloženo je mnogo sredstava, a učestvovali su i Republika, Grad Beograd, Institut za botaniku, i IPA fondovi EU koji su angažovani za rekonstrukciju staklenika".

U prethodnoj i ovoj godini resorno je ministarstvo izdvojilo oko 4,5 miliona dinara kako bi pomogli očuvanju i unapređenju ovog resursa, ali i zaposlenima. Iako ta sredstva nisu velika, uz pomoć ostalih ministarstava i institucija, rezultati su vidljivi.

Foto: depositphotos.com; id1974


Tagovi

Botanička bašta Jevremovac Snežana Bogosavljević Bošković Edukativni materijal Autohtone biljne vrste Staklenik Institut za botaniku Spomenik prirode Spomenik kulture IPA fondovi Jelena Knežević Vučković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.