Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan zaštite prirode
  • 11.04.2016. 15:30

Kako se obeležava Dan zaštite prirode?

Dan zaštite prirode obeležava se sa ciljem promovisanja i podsticanja zaštite prirode, podizanja svesti o značaju i potrebi zaštite, održivog korišćenja i upravljanja prirodnim resursima i dobrima.

  • 365
  • 10
  • 0

Dan zaštite prirode obeležava se danas u Srbiji sa ciljem promovisanja i podsticanja zaštite prirode, podizanja svesti o značaju i potrebi zaštite, održivog korišćenja i upravljanja prirodnim resursima i dobrima.

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine poručili su kako je doneto nekoliko ključnih dokumenata, pre svega izmene Zakona o zaštiti prirode, a na taj način je Srbija ispunila međunarodne obaveze i stavila do znanja da zna šta hoće sa svojom prirodom. Ministarka Snežana Bogosavljević Bošković istakla je kako je u Srbiji još nedovoljan procenat teritorije u statusu zaštićenog područja i trenutno iznosi svega 6,51 odsto. Dodala je i da svaki građanin naše zemlje treba da bude svestan značaja očuvanja prirodnih vrednosti, biodiverziteta i geonasleđa Srbije, i da svojim ponašanjem i svakodnevnim odnosom doprinese njihovom očuvanju i boljoj zaštiti.

Organizovana akcija čišćenja NP Tara

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine učestvuju u obeležavanju ovog značajnog datuma u akciji čišćenja, koje organizuje Javno preduzeće "Nacionalni park Tara". Organizovana je akcija čišćenja područja Nacionalnog parka Tara, na potezu Kaluđerske Bare. Učesnici čišćenja su učenici Gimnazije "Josif Pančić", članovi Biološke sekcije "Josif Pančić", Odred izviđača "Bajina Bašta", HE "Drinsko-limske elektrane", službe Nacionalnog parka Tara i predstavnici Ministarstva. Nakon čišćenja u Centru za posetioce Bajina Bašta, biće otvorena likovna izložba "Ptice" autora Milice Ajduković i promocija Leksikona Nacionalnog parka "Tara".

Zašto 11. aprila - početak institucijalnog rada na zaštiti prirode

11. aprila 1949. godine, tadašnji Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti, sada Zavod za zaštitu prirode Srbije, doneo je rešenje o zaštiti vodopada Velika i Mala Ripaljka na planini Ozren. To je bio prvi akt o zaštiti i praktično početak institucionalnog rada na zaštiti prirode i izgradnji mreže zaštićenih područja Republike Srbije. Tu mrežu čine nacionalni parkovi, parkovi prirode, predeli izuzetnih odlika, specijalni i strogi rezervati prirode i spomenici prirode, koji obuhvataju oko 575.310 ha ili 6,51% površine Srbije.

Od 2009. godine u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode obeležava se 11. april Dan zaštite prirode. Tog dana se organizuju vaspitne, obrazovne, rekreativne, stručne i druge aktivnosti kojima se na primeren način podstiče i unapređuje zaštita prirode.

Foto:bigstockphotos.com;Perfect Lazybones


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Zaštita prirode Dan prirode Nacionalni park Tara Snežana Bogosavlejvić Bošković Očuvanje prirode Zaštita vodopada