Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vojvodinašume
  • 19.01.2017. 19:30

Krađa odbačenog rogovlja u lovištima Vojvodine

JP "Vojvodinašume" trpi štetu od više desetina hiljada evra na godišnjem nivou zbog krađe odbačenog jelenskog rogovlja.

Foto: rottonara / Pixabay
  • 2.240
  • 110
  • 0

Zaposleni u javnom preduzeću "Vojvodinašume" imaju mnogo posla po po pitanju sprečavanja krađe odbačenog jelenskog rogovlja. Sezona počinje sredinom februara, a ovo preduzeće trpi štetu od više desetina hiljada evra na godišnjem nivou.

Branislav Stankov, pomoćnik direktora za lovstvo i ribarstvo u JP "Vojvodinašume" rekao je za RTV, a prenosi zvanični sajt preduzeća, da je rog sekundarni produkt, koji se komercijalno valorizuje na tržištu Evrope.

"Od 15.02 do početka aprila naši lovočuvari skupljaju odbačeno rogovlje. U lovištima Kozara i Apatinski rit primetili smo drastično manje skupljenog rogovlja.Veliko je prisustvo pojedinaca iz sela, koja se nalaze oko tih lovšta u Gornjem Podunavlju", objasnio je Stankov.

Cena od 10 do 20 evra po kilogramu rogovlja

Stankov je dodao i da su pronašli oglase, koji su objavljivani u lokalnim medijima, sa naslovom "Otkup odbačenog rogovlja". Tvrdi da je u pitanju lanac, koji je teško otkriti, pa su podnelu prijavu nadležnima. Cena za kilogram rogovlja kreće se od 10 do 20 evra, u zavisnosti od klase.

"Kada se zna da u lovištima Vojvodine boravi 4.000 jedinki, jasno je da je motiv zarada. Prema nezvaničnim inforamcijama, rogovlje se izvozi u Kinu, bez veterinarskog uverenja, a koristis se u tradicionalnoj medicini i kao afrodizijak", tvrdi Stankov.

Rešenja problema nema

JP "Vojvodinašime prošle godine izvezlo je rogovlje u iznosu od 25.000 evra. Ono je namenjeno zanatskim radnjama, koje se bave proizvodnjom stolica, dugmadi, lampi i tako dalje.

Kako kaže Stankov, rešenja za ovaj problem trenutno nema. Samo dva pomenuta lovišta prostiru se na 19.000 hektara. Kaže da ne potoje ni tehničke mogučnosti, kao ni dovoljan broj zaposlenih, koji bi mogli da reše ovu situaciju. Zbog toga su odlučili da apeluju putem medija da se krađa prekine, jer je odbačeno rogovlje imovina ovog preduzeća, koje upravlja i gazduje lovišitma u vlasništvu Republike Srbije.

Foto: rottonara / Pixabay


Izvori

Vojvodinašume


Tagovi

Vojvodinšume Krađa rogovlja Gornje Podunavlje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer