Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba gljiva SAD
  • 23.05.2016. 19:30

Na zgarištu traže gljive

Posle plamena dolaze gljive, te lovci na pečurke prečešljavaju mape prošlogodišnjih šumskih požara na severozapadu SAD.

  • 804
  • 29
  • 0

Posle plamena dolaze gljive, te lovci na pečurke prečešljavaju mape prošlogodišnjih šumskih požara na severozapadu SAD pre no što ovog meseca krenu u potragu za smrčcima, unosnom vrstom ukusnih pečuraka koje je lako identifikovati.

Dobra sezona za smrčke

"Ovo će biti dobra sezona za nalaženje smrčaka, u to nema sumnje", rekao je Brajan Haris, portparol Nacionalnog parka Pajet, u Ajdahu. Ta poslastica sunđerastog izgleda ne može se veštački gajiti, a dostiže cenu i od 50 dolara za kilogram. "One su kao neka vrsta kulta", rekao je menadžer proizvodnje Bojse Ko-operative "Nort end" u Bojziju, Tomi Vest i dodao: "Prvo ih nema, a kada krenu, obično im ide prilično dobro."

Skoro 2,5 miliona hektara državnog šumskog zemljišta je izgorelo prošle godine u Ajdahu, Oregonu i Vašingtonu, saopštila je Državna međuagencijska vatrogasna služba. Mape zgarišta dostupne su na intenetu. U Nacionalnom parku Pajet, sakupljači pečuraka koji ih žele za ličnu upotrebu, mogu sakupiti do pet galona zapremine dnevno bez dozvole. A dozvola koja važi 21 dan i izdaje je Američka šumarska služba, omogućava prikupljanje količine veće od te i košta 200 dolara.

Iako dobro poznati, smrčci su još uvek zagonetni

Mada su smrčci dobro poznati, teškoća njihovog proučavanja u divljini ih čini u nekoj meri zagonetnim, a utvrditi gde će se pojaviti je teško. Spore gljiva se šire u milionima, klijaju i stvaraju nežne podzemne izrasline koje izgledaju kao paučina. Te izrasline na kraju postaju skladište hranljivih materija. Stručnjaci kažu da te formacije, "sklerocije", mogu postojati godinama, ali plodovi koje želje sakupljači gljiva, pojavljuju se tek kada se steknu uslovi, a to može biti i decenijama kasnije. "Posle umerenog požara, te spremne sklerocije grade plodove nazvane postpožarni smrčci. Ti smrčci obično počinju da daju plod nekoliko nedelja posle požara što traje oko dve godine pre no što naizgled nestanu s površine tla", rekao je Merlin Vajt, docent Univerziteta u Bojziju za AP.

Zapadni beli Trillium - pokazatatelj pojave smrčaka

Najbolja područja za branje teško je naći, čak i ako se dobro poznaje reprodukcija smrčaka. Može se isplatiti izviđanje, posebno ako se primeti jedna vrsta cveća - zapadni beli Trillium, koje je rani pokazatelj pojave smrčaka, objasnio je Haris iz Nacionalnog parka. Prošle godine Nacionalni park Pajet je doživeo jedan od najvećih požara u Ajdahu, izgorelo je 150 kvadratnih milja. Udaljavanje od puteva i pešačenje kroz šumu je dobra strategija da se nađe više pečurki, rekao je Haris. I to što pre, bez odugovlačenja te dodao: "Ako predugo čekate i komercijalni berači prođu pre no što stignete, nećete naći ništa."

Drugi problem sakupljača gljiva je što se ponekad zanesu i izgube, te ih onda traže lokalne vlasti. "Možete se toliko udubiti u to što radite, da više ne znate gde ste, da izgubite i osećaj za vreme", istakla je Nora Rejžer iz Šumske uprave regiona Intermantin.

Foto:bigstockphotos.com;randimal


Izvori

beta.rs


Tagovi

SAD Zgarište Požar Gljive Pečurke Smrčak Beli Trillium Sakupljači gljiva Postpožarni smrčci