Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seča šume
  • 20.04.2016. 15:30

Poljaci žele da seku jednu od poslednjih prašuma u Evropi

Ekološke organizacije podnele su Evropskoj komisiji žalbu na plan poljske vlade da seče drveće u Bjalovješkoj šumi, jednoj od poslednjih prašuma u Evropi.

  • 190
  • 5
  • 0

Ekološke organizacije među kojima su i Grinpis (Greenpeace) i Svetski fond za zaštitu prirode (WWF) podnele su juče Evropskoj komisiji žalbu na plan poljske vlade da seče drveće u Bjalovješkoj šumi, jednoj od poslednjih prašuma u Evropi.

Poljski ministar životne sredine Jan Šiško (Szyzsko) najavio je kontroverzni plan da poveća broj stabala predvđenih za seču u ovoj šumi koja se nalazi između Belorusije i Poljske, a kao razlog navodi invaziju insekata drvnih štetočina iz reda potkornjaka.

Svi su zabrinuti, ekolozi i naučnici uputili protest

Ekolozi i naučnici su odmah uputili protest, Evropska komisija je izrazila zabrinutost, a Grinpis je za poziv da se odluka povuče sakupio 140.000 potpisa. Ekološke organizacije tvrde da se ovom odlukom poljskog ministra krši evropska direktiva o očuvanju prirodnih staništa i divljeg životinjskog i biljnog sveta. "Lokalni zakoni nam ne omogućavaju da se u Poljskoj žalimo na tu odluku. Tako smo odlučili da se obratimo Evropskoj komisiji. Nadamo se da će ministar ponovo razmotriti odluku", izjavila je novinarima pravnica organizacije Klajen Ert (Client Earth) specijalizovana za pravo životne sredine i pitanja ekološke pravde u Evropi.

Seča bi mogla da počne već ovog proleća

NVO su pozvale i Eropsku komisiju da primeni privremene preventivne mere kako bi sprečila "nepopravilje posledice" u nekim od staništa evropske mreže zaštićenih prirodnih područja Natura 2000, budući da bi seča drveća mogla da počne, kako navode ekolozi uskoro, čak ovog proleća.

Prethodne godine, aktivisti Grinpisa su se popeli na krov Ministarstva životne sredine u Varšavi i okačili ogromnu zastavu sa naptpisom: "Proširite površinu nacionalnog parka na celu Bjalovješku šumu", jer bi to omogućilo da se garantuje zaštita svih 150.000 hektara. "Postoji opasnst da se ova šuma pretvori u plantažu drveća i da se naša prirodna baština svede na drvene daske", upozorio je šef poljskog Grinpisa Robert Ćiglicki (Cyglicki).

Bjalovješka šuma - prirodna baština Unesco-a

Bjalovješku šumu je Unesko 1979. godine proglasio svetskom prirodnom baštinom. Ona postoji već 12.000 godina, i u njoj živi 20.000 vrsta životinja, od čega 250 ptica i 62 sisara, među kojima su najveća kopnena životinja Evrope - bizon, kao i ris i vuk. Tamo raste i najveće drveće na kontinentu, jele od 50 metara i hrastovi i jasenovi visoki više od 40 metara.

Foto:bigstockphotos.com;Milosz_G


Izvori

beta.rs


Tagovi

Poljska Seča šuma Prašuma Evropska komisija Protest Ekolozi Ekološka pravda Grinpis WWF Bjalovješka šuma Unesco