Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana lova
  • 11.03.2016. 12:00

Veća zaštita divljači zbog vremenskih neprilika

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine poručuju da korisnici lovišta na teritoriji na kojoj je proglašena vanredna situacija moraju privremeno obustaviti lov lovostajem zaštićenih vrsta divljači.

  • 186
  • 7
  • 0

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine poručuju da korisnici lovišta na teritoriji na kojoj je proglašena vanredna situacija moraju privremeno obustaviti lov lovostajem zaštićenih vrsta divljači, i dužni su da angažuju sve raspoložive ljudske i materijalne kapacitete u akcijama spasavanja i zaštite divljači od poplava.

Stalni kontakt sa kriznim štabovima

Neophodno je da korisnici lovišta budu u stalnom kontaktu sa nadležnim kriznim štabovima i nadležnim lovnim inspektorom, radi organizovanja i preduzimanja zajedničkih mera na spasavanju i zaštiti divljači na poplavama zahvaćenim, odnosno ugroženim područjima.

U instrukciji Uprave za šume navodi se da u periodu trajanja vanredne situacije, korisnik lovišta treba da preduzme sve neophodne mere kontrole opšteg stanja divljači i lovišta, obezbeđivanje mira u lovištu, redovno obezbeđivanje dovoljne količine kvalitetne dodatne hrane (prihrane) za divljač u lovištu, kao i mere za obezbeđivanje pomoći i zaštite svim vrstama divljih životinja u lovištu, a naročito zdravstveno ili životno ugroženim jedinkama.

Korisnik lovišta mora da obrazuje komisiju za ustanovljavanje i procenu štete u lovištu, koja će, u roku od 30 dana od dana prestanka važenja vanredne situacije, dostaviti nadležnom lovnom inspektoru. Korisnik lovišta u Hroniku lovišta upisuje sve podatke o preduzetim merama za: zaštitu divljači, utvrđivanje postojanja i visine šteta na divljači, kao i ostale podatke od značaja za zaštitu divljači i lovišta. U Upravi za šume podsećaju da Zakon o divljači i lovstvu propisuje zabranu lova lovostajem zaštićenu divljač ako je ugrožena požarom, poplavom, snežnim nanosima, poledicom i drugim elementarnim nepogodama, kao i u skladu sa odlukom o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije Republike Srbije zbog opasnosti od poplava.

Privremena zabrana lova prestaje da važi sa danom donošenja odluke o prestanku vanredne situacije.

Foto:pixabay.com


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Lov Divljač Šuma Spasavanje divljači Lovišta Vanredna situacija Uprava za šume Privremena zabrana lova

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u