Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maka
  • 13.11.2016. 18:00

Avganistan povećao proizvodnju opijuma

Iako je proizvodnja opijuma u Afganistanu zabranjena zakonom, ona i dalje predstavlja jedan od najvažnijih izvora prihoda za siromašne poljoprivredne zajednice.

Foto: Bigstockphoto/Faraonvideo, Video
  • 1.867
  • 89
  • 0

Za čak 43 odsto povećana je proizvodnja opijuma u Avganistanu, saopštile su Ujedinjene ncije. Prema podacima UN kancelarije za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), površine pod makom sirovine iz koje se dobija opijum povećane su za 10 odsto što znači da su proizvodne površine sada 201.000 hektara, prenosi BBC.

Na povećanje proizvodnje uticali su poboljšani uslovi za uzgoj koji su doprineli i većim prinosima. Inače, u Avganistanu je najveća proizvodnja opijuma u svetu, glavnog sastojka heroina. Iako je proizvodnja opijuma u toj državi zabranjena zakonom, on i dalje predstavlja jedan od najvažnijih izvora prihoda za siromašne poljoprivredne zajednice.

Uzgoj maka u Afganistanu

Talibani takođe naplaćuju porez za proizvodnju maka na teritoriji koju kontrolišu. Za njih, mak je važan izvor prihoda za finansiranje vojnih aktivnosti. Izvršni direktor UNODC, Yuri Fedotov je naglasio da najnoviji podaci o proizvodnji opijuma predstavljaju "zabrinjavajuće nazadovanje u naporima suzbijanja te aktivnosti".

Opijum proizveden iz maka koristi se i u medicini za preparate protiv bolova, kao što je morfijum. Mnoge države uzgajaju ga za medicinsku upotrebu, ali u Avganistanu se prvenstveno koristi za ilegalnu trgovinu drogom.

Vlada Avganistana, doduše, na papiru vodi politiku prema kojoj bi mak trebalo iskoreniti, ali površine pod makom su povećane i na mnogim područja pod njihovom kontrolom. Tako Vladu često optužuju da zapravo zatvara oči na očitu zloupotrebu.

Ranije ove godine, južnoazijski dopisnik BBC-a Justin Rowlatt posetio je farmu na severoistoku Avgaistana gde mu je jedan farmer rekao da lokalna vlada zna za useve, ali takođe zna i da je to jedini način na koji se može ostvariti pristojna zarada.

Foto: Bigstockphoto/Faraonvideo, Video: BBC


Tagovi

Proizvodnja maka Povećane površine Avganistan Zakon Opijum Morfijum


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!