Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno drveće
  • 19.12.2016. 18:00

Kako odabrati novogodišnje drvo?

Jela, bor i smreka su najbolji izbor za novogodišnje drvo.

Foto: Pixabay.com
  • 947
  • 232
  • 0

Bliži se vreme praznika i mnogi se odlučuju za kupovinu drveta za ukrašavanje. I ove godine očekuje se bogata ponuda rasadnika, a proizvodnja jednog novogodišnjeg drvca može da traje do 15 godina. Najčešće se za ukrašavanje kupuju jela, bor i smreka.

Jela, bor i smreka pripadaju istoj porodici borova Pinacea. Za koju vrstu ćete se odlučiti zavisi od vas. Pri kupovini obratite pažnju na sledeće karakteristike:

  • Izbor mesta za drvo - to jest mesto na kome ćete postaviti drvo. Najbolje je da bude udaljeno od radijatora i drugih izvora toplote.
  • Veličinu drveta - pažljivo odaberite mesto za drvo i izmerite dimenzije prostora. Drvo ne treba da bude preveliko kako ne biste imali problema pri unošenju i iznošenju i kako grane ne bi zapinjale za nameštaj ili pak luster. Potrebno je da su grane slobodno raspoređane u prostoru. Najčešće se kupuju stabla visine između jedan i dva metra.
  • Kvalitet i cena drveta - najbolji izbor ponude je na početku prodajne sezone, ali što se bliži kraj sezone pada i cena.
  • Raspored grana na stablu - od rasporeda grana na stablu zavisiće i raspored ukrasa.
  • Obratite pažnju na iglice - ukoliko su iglice sjajne, čvrste to ukazuje da je biljka u dobrom sadnju. Ako iglice opadaju to je znak da je biljka pretrpeila šok i bolje je da odustanete od kupovine. Osipanje iglica će se samo povećati kada se biljka unese u zagrejan prostor.

Nagla promena temperature izaziva šok

Pri kupovini posečenog drveta ili drveta u saksiji treba da znamo da će unošena biljke u zagrejan prostor pretrpeti šok. Novogodišnje drvo iz rasadnika je u fazi mirovanja i nagla promena temperature izaziva stres. Zbog toga bi unošenje u zagrejan prostor trebalo obaviti postepeno da ne bi došlo do šoka koji negativno utiče na celokupno stanje biljke (osipanje iglica, sušenje grana). Za kićenje odaberite lagane ukrase i ne držite stablo blizu izvora toplote. Svetleće lampice će pojačati isušivanje iglica, jer proizvode toplotu kada su uključene. Ako stablo nije u posudi s vodom svaki ili svaki drugi dan poprskajte svoje drvo da bi duže trajalo i sprečite osipanje iglica.

Postolje za posečeno stablo može biti različito. Da bi stablo što duže zadržalo svoju lepotu preporučuje se da se kao postolje koristi kanta ispunjena poluvlažnim peskom ili kanta s toplom vodom. U toplu vodu možemo dodati kašiku šećera, malo soli i aspirin što će produžiti vek našeg drveta.

Jela

Jela je najčešće novogodišnje drvo. Pripada rodu Abies koji broji preko 50 različitih vrsta. Odlikuje se lepom, kompaktnom piramidalnom krošnjom. Stablo joj je glatko i smolasto. Njene grane su ravne i dobro popunjavaju prostor. Iglice su veoma dekorativne i prepoznaju se po dve svetle pruge sa donje strane.

Najčešće se kao novogodišnje drvo prodaje i kupuje nordijska jela Abies Nordmanniana. Ova vrsta poznata je i pod drugim nazivima Kavkaska jela, Nordmanova jela, Danska jela. Njene iglice ne bockaju, duže su od iglica drugih vrsta, odlikuju se sjajem, a karaktristično je da dugo ostaju na granama, name osipanja.

Bor

Postoji preko 100 pripadnika roda borova Pinus. Borovi se prepoznaju po rastresitoj krošnji. Krošnja je otvorenija i zaobljenija u odnosu na jelu. Stablo je kod mladih stabala glatko. Grane su ravne i na njima su smeštene iglice u grupama. U jednoj grupi može biti od dve do osam iglica.

Smreka

Smreka pripada rodu Picea. Za smreku je karakteristično da su joj grane okrenute na dole. Iglice su na preseku četvorougaone i pojedinačno raspoređene na grančici. Smreke se odlikuju lepim mirisom koji može da upotpuni vaše praznike. Od navedenih vrsta bor se najređe koristi kao novogodišnje drvo, ali se njegove grane koriste za izradu novogodišnjih aranžmana i ukrasa. Stabla koja se prodaju u saksijama su stabilnija i ne prevću se lako. Ova stabla možete posaditi nakon novogodišnjih praznika.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Novogodišnje drvo Jela Bor Smreka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]