Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Majčina dušica
  • 06.08.2016. 08:00

Majčina dušica - lekoviti grm koji voli sušu!

Majčina dušica, iako samonikla biljka, veoma je zastupljena i u vrtovima pored kuća. Omiljena je u kulinarstvu, kao i u lečenju prehlada i kašlja.

Foto: bigstockphoto.com, ggaallaa
  • 30.668
  • 337
  • 0

Majčina dušica (Thymus serpyllum) u narodu je poznata i kao: timijan, bakina dušica, bukovica, čabrac, divlji bosiljak, dušica, manja mažurana, materka, tamjanika.

Ovaj puzajući grmić poseduje mnoge izdanke, vreže, kao i uske elipsaste sivozelene listove. Cvetovi su svetlo ili tamnocrveni, a u vreme cvetanja ima prijatan aromatičan ukus i miris. Uspeva na suvim i sunčanim mestima, na livadama, pašnjacima i na kamenju. Često se pojavljuje u većim grupama duž međa, na suvim ivicama šuma, sunčanim mestima bez stalne vlage i senke.

Raznovrsnost sorti majčine dušice

Postoji mnoštvo sorti majčine dušice. Najpoznatije su: Thymus serpylum Goldstream, otporna, višegodišnja, zimzelena, puzajuća i polegla biljka. Listovi su zlatnozeleni i izuzetno aromatični. Thymus serpylum Lemon Curd­ je višegodišnja, otporna, puzajuća biljka. Cveta leti, beloružičastim cvetovima. Listovi su jarko zeleni, intenzivnog mirisa koji podseća na limun.

Thymus serpylum Lucy je otporna, višegodišnja, puzajuća biljka, koja retko cveta, a cvetovi su bledoružičasti i ima ih malo. Listovi su sitni i zeleni. Idealna je za upotrebu u kulinarstvu. Ima odlična antibakterijska i antigljivična svojstva. Thymus herba - barona (kimova majčina dušica) je otporna, višegodišnja, zimzelena biljka koja naraste u visinu do 2 m i u širinu 20 cm. Cvetovi imaju boju ruže i cvetaju u leto. Listovi su sitni, s mirisom kima, pa se ova biljka može kombinovati s pirjanim povrćem i mesom.

Preferira sušu

Pri uzgoju iz semena, gaji se samo obična i divlja puzajuća majčina dušica. Seje se u rano proleće na površinu supstrata u kontejnerima. Toplota odozdo mora da bude oko 15-21°C. Nije je potrebno mnogo zalivati jer u prisustvu veće vlage može da oboli. Presađuje se u vrt na 25-40 cm razmaka, u rano proleće ili rano leto, kada su biljke dovoljno razvijene.

Kod gajenja iz reznica, u rano proleće ili leti, uzimaju se mlade zelene reznice duge 5-8 cm. One se sade u supstrat od kore, treseta i šljunka. Mlade biljke zimi treba zaštititi. Presađuju se na otvoreno narednog proleća. Puzajuće majčine dušice se mogu deliti u proleće ili jesen. Moguće štetočine majčine dušice su lisne vaši. Za zaštitu se koristi tečni baštovanski sapun.

Majčinu dušicu treba gajiti na siromašnom i vodopropusnom zemljištu, s dosta sunca. Preferira sušu i položaj zaštićen od vetra i vlage tokom zime. Setva majčine dušice treba da usledi kada prođe opasnost od mrazeva. Biljke nakon cvetanja treba orezati da bi se podstakao rast. Sve sorte majčine dušice je moguće gajiti i u saksijama. Ona zahteva vrlo malo zalivanja, a letnja prihrana treba da bude povremena. Saksije treba postaviti na sunce da bi se povećala aromatičnost. Nakon cvetanja biljku, takođe, treba orezati. Berba može biti tokom cele godine jer je biljka uvek zelena. Listove za skladištenje i čuvanje treba brati pre cvetanja. Oni se suše ili se stavljaju u sirće ili ulje.

Antioksidans i antiseptik

Majčina dušica je vrlo dobra za probavu a pomaže i u razgradnji masne hrane. Idealna je za pripremu temeljaca (čorbi), variva i marinada. Može se dodavati supama, sosevima i filovima. Dobro se slaže s živinskim mesom, školjkama i jelima od divljači.

Koristi se za pripremu mnogih preparata protiv kašlja. Eterično ulje majčine dušice ima odlično antiseptičko dejstvo. Od njega se pripremaju voda i pasta za ispiranje usta, kao i lekovi protiv vrenja. Kod biljke se koristi gornji deo u cvetu i list, jer sadrži najviše ulja, flavanoida, tanina i timola. Pripremljena kao čaj, majčina dušica pomaže kod lečenja prehlade, promuklosti, upale sinusa, upale ždrela i bronhitisa. Čaj se može još upotrebljavati i za ispiranje grla i usta.

Eterično ulje ima antibakterijska, antioksidaciona i antigljivična svojstva. Čaj se može koristiti kao tonik za probavu i sredstvo protiv mamurluka. Majčina dušica, sama ili u kombinaciji s ruzmarinom kao čaj odličan je lek protiv glavobolje i drugih nervnih tegoba. Za pripremu čaja za smirenje kašlja, na jednu šoljicu treba staviti 1ili 1,5 kafenu kašičicu majčine dušice i preliti je vrućom vodom. To treba da odstoji oko 5 minuta, a potom se procedi i pije. Ovaj čaj je potrebno piti tri puta dnevno po jednu šoljicu.

Majčina dušica kao lek

Za lečenje kašlja, bronhitisa, nesanice, prehlade i upale grla, jednu veliku kašiku majčine dušice treba preliti sa 3-4 šolje ključale vode i ostaviti poklopljeno 15-ak minuta. Kasnije čaj treba procediti i dodati veliku kašiku meda i sok od pola limuna. Pije se u više gutljaja tokom dana.

Za pripremu tinkture za iskašljavanje potrebno je: 200 g lišća, 100 g glicerina, 320 g koncentrovanog alkohola, 580 g pročišćene (destilovane) vode. Ustinjene listove je potrebno preliti sa smesom glicerina i alkohola, i ostaviti da odstoji 8 dana. Tinkturu svakodnevno treba mešati i potom je procediti. Preporučena doza je dva grama tinkture. Na kocku šećera nakapa se 20-30 kapi, pa se uzima tri puta dnevno.

Sirće od majčine dušice se upotrebljava u kulinarstvu. Za njegovu pripremu potrebno je: 100 g majčine dušice i 0,5 l vinskog ili jabukovog sirćeta. Biljku treba nežno istući, polovinu sirćeta treba zagrejati, ali ne sme da dođe do vrenja. Sirće treba politi po gnječenoj biljci, a zatim je nastaviti ponovo gnječiti i ostaviti da se ohladi. U mešavinu zatim treba dodati ostatak sirćeta, promešati i potom sipati u flašu širokog grla. Flašu je potrebno staviti na prozorsku dasku s mnogo sunca i svakodnevno mućkati sledećih 15 dana. Može se čuvati u takvom stanju ili procediti, a u sirće se može staviti i grančica majčine dušice.

Uljani preparati od majčine dušice ne smeju se nanositi na lice ili ispod nosa odojčadi. Duža primena paste za zube s timolom može da izazove alergijske reakcije. Ljudi koje pate od bolesti štitne žlezde trebali bi da izbegavaju majčinu dušicu. Trudnice i dojilje, takođe, ne bi trebale da je koriste.

Foto: bigstockphoto.com, ggaallaa


Povezana biljna vrsta

Timijan

Timijan

Engleski naziv: Garden thyme | Latinski naziv: Thymus vulgaris L.

Timijan je sastojak mešavine čajeva protiv kašlja, a eterično ulje se primenjuje kao antiseptik. Osušeni timijan koristi se kao začin. Samonikla vrsta T. serpyllum u našim... Više [+]

Tagovi

Majčina dušica Lekovito bilje Timijan Divlji bosiljak Uzgoj iz semena Reznice


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.