Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gigantski svinjski korov
  • 15.10.2016. 16:00

Ne tako običan korov koji treba izbegavati

Reč je o opasnoj agresivnoj vrsti koja se pojavila i u okruženju Srbije. Populacija ove biljke pronađena je u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, a u Hrvatskoj u Međumorju, na obali reke Mure.

Foto: bigstockphoto.com
  • 2.437
  • 54
  • 0

Gigantski svinjski korov (Heracleum mantegazzianum) poznat pod imenom gigantski kravlji peršun biljka je iz porodice Apiaceae, poreklom sa Kavkaza i srednje Azije. Dostiže visinu od dva do sedam metara i izrazito je fototoksičana.

Stabljika je uspravna, debela, šuplja, s tamnocrvenim pegama. Listovi su složeni, duboko urezani, nazubljenih rubova, veliki, dugi i do jedan metar, a nalaze se na dugim peteljkama. Cvetovi su sitni, beli, gusto skupljeni u krupne polulopte, veličine 30 do 50 cm, imaju mnogobrojne čvrste čekinje. Biljka cveta od juna do avgusta. Plodovi su ovalni, spljošteni, glatki ili slabo dlakavi. Nazvana je svinjski korov jer je svinje mogu jesti bez posljedica.

Sok svinjskog korova može uzrokovati fitofotodermatitis (tešku upalu kože) kada je koža izložena suncu ili UV zracima. Od opeklina se mogu razviti ožiljci koji mogu ostati na koži i nekoliko godina. Prisutnost i najmanje količine biljnog soka u očima može dovesti do privremenog ili čak i trajnog slepila.

Ima lepe bele cvetove, ali ako njihov biljni sok dospe u oko, izaziva slepilo!

Reč je o opasnoj invanzivnoj vrsti koja se pojavila i u okruženju Srbije. Populacija ove biljke pronađena je u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, a u Hrvatskoj u Međumorju, na obali reke Mure.

Može narasti i do sedam metara

Mere opreza - fitotoksičan korov

Svi delovi biljke sadrže furokumarin koji izaziva opekotine koje teško zarastaju, koža pocrveni, svrbi, stvore se vodeni mehuri i potrebna je medicinska pomoć. Dovoljno je samo dotaći list pa da se na tom mestu pojave opekotine čije se posledice trpe mesecima, a na koži trajno ostaje tamnocrveni trag. Biljku je teško istrebiti i najbolje je da se izbegava. Ako je koža izložena kontaktu s biljkom, područje treba temeljno oprati sapunom i vodom, a izloženu kožu zaštititi od sunca na nekoliko dana.

Ugrožavaju lokalne vrste biljaka

Mnoge biljke su uvezene u Englesku u 19. veku, uglavnom da bi se koristile kao ukras. Vremenom su te biljke du postale dominantno agresivne i sada stvaraju ozbiljne probleme. Danas je ovaj korov široko rasprostranjen po celom Britanskom ostrvu, naročito duž rečnih obala. Takođe korov se proširio i u severnoistočnu i severozapadnu Ameriku, kao i na teritorijama srednje i istočne Kanade. To je jednako opasna invanzivna vrsta u Nemačkoj, Francuskoj i Belgiji, koja ugrožav lokalne vrste biljaka. U nekim zemljama kao što je SAD je klasifikovana kao "ilegalana". S druge strane ovaj korov cene pčelari.

Gigantski svinjski korov (Foto: bigstockphoto.com)

Suzbijanje korova

Gigantski svinjski korov je kratkotrajna višegodišnja biljka (u trajanju obično između pet i sedam godina). Njegovo cveće u svojoj završnoj godini je prisutno od kasnog proleća do sredine leta.

Biljka proizvodi 1.500 do 100.000 semenki. Gigantski svinjski korov se može suzbiti iskopavanjem, odsecanjem cvetova (biljka može ostaviti i nekoliko hiljada smenki), košenjem, preuređenjem zemljišta, ispašom, primenom tečnih sredstava zaštite bilja kao i tečnim azotom. Decu treba držati dalje od gigantskog svinjskog korova. Prilikom iskopavanja biljke, treba nositi zaštitnu odeći, uključujući i zaštitu za oči. Pronalazak biljke treba prijaviti nadležnim službama!

Foto: zagorje-priroda.hr


Tagovi

Svinjski korov Toksičnost Opekotine Slepilo Košenje Iskopavanje Seme


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!