Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvećarstvo
  • 11.10.2015. 10:30

Posao koji cveta cele godine

Srbija ima sve uslove da bude veliki proizvođač i izvoznik cveća, ali trenutno trošimo mnogo novca na njegov uvoz, ocenjuju stručnjaci.

Foto: depositphotos.com
  • 5.710
  • 920
  • 0

Srbija ima sve uslove da bude veliki proizvođač i izvoznik cveća, ali trenutno trošimo mnogo novca na njegov uvoz, ocenjuju stručnjaci.

Već godinama, uvoz cveća u našu zemlju tri puta je veći od izvoza, iako imamo odlične uslove za razvoj cvećartsva. Kako tvrde evropski stručnjaci, Srbija i jug Francuske imaju najbolja podneblja za gajenje ruža s obzirom na broj sunčanih dana i raspored padavina.

"U srpskom uvozu iz Holandije, Italije, Belgije, Mađarske dominira rezano cveće - ruže, karanfili, hrizanteme, orhideje i gladiole, seme i sadni materijal, živo cveće i ukrasno granje", kažu u Privrednoj komori Srbije.

Podaci potvrđuju da se u Srbiji oko 2.000 porodica bavi cvećarstvom, ali obim proizvodnje mogao bi da se poveća kroz uredbe i zaštitu robe na tržišttu. Vodeći se idejom da se od proizvodnje cveća bolje živi, oko dve stotine proizvođača iz Šumadije orijentisano je na uzgoj baštenskog, balkonskog i rezanog cveća. Sezonski proizvode hrizanteme, kale, ruže, muškatle, petunije. S ciljem razvoja sektora cvećarstva, kao i povezivanja proizvođača, pre desetak godina u Kragujevcu je osnovan klaster proizvođača cveća "Šumadisjski cvet", a žitelji Lipolista epitet najmirisnijeg sela nisu stekli samo zbog hiljadu stabala lipa, već zbog toga što se bave proizvodnjom više od 300 različitih sorti ruža.

Skupa grana poljoprivrede

Za proizvodnju cveća često se kaže da je najlepša grana poljoprivrede, u kojoj posao cveta cele godine, ali sami cvećari obavezno dodaju i da je najskuplja, jer kako bi se započeo posao neophodna su velika finansijska sredstva za podizanje plastenika ili izgradnju staklenika, zatim postavljanje sistema za zalivanje i rešavanje pitanja grejanja. Velika ulaganja potrebna su i za zasnivanje same proizvodnje, što podrazumeva nabavku kvalitetnih semena, supstrata, đubriva.

"Teško je proceniti koliko je sada za početak potrebno uložiti novca jer sve je skupo, a ja sam počeo pre deset godina i stalno dograđujem i proširujem posao", kaže Đorđe Šijakov iz Bačke Palanke.

Muškatle umesto povrća

Na 1.500 kvadratnih metara Šijakov gaji cveće, tako da stotinu hiljada biljaka trenutno raste i cveta u plastenicima i stakleniku. A počeo je kako kaže, sasvim slučajno, jer je nakon završetka srednje poljoprivredne škole sadio povrće, različite vrste salata, paradajiz i rasad. Kako kaže, dobro je tad procenio da je prodaja cveća ekonomičnija jer je potražnja bila velika te je startovao sa 1.500 muškatli i nekoliko vrsta sezonskog cveća i sve brzo prodao. Narednih godina sve što je zaradio ulagao je u proširenje posla, tako da danas ima staklenik površine oko stotinu kvadratnih metara kao i nekoliko plastenika u kojima rastu i cvetaju tokom cele godine različite vrste cveća, od petunija, vinki, kadifa, salvija, do muškatli, surfinija i mnogih drugih. Tu je i saksijsko cveće, trajnice, četinari te vodene biljke.

Potrebna su velika ulaganja

"Cvećarstvo na malim površinama daleko je isplativije od povrtarstva. Zato sam se na vreme preorjentisao, a osim toga, ovim poslom se možeš baviti u svom dvorištu, a i prodaja je sigurna gotovo cele godine", kaže Šijakov i dodaje da iza svakog uspešnog cvećara stoje velika ulaganja, jer ovo jeste najlepša grana poljoprivrede ali i veoma skupa.

"Uložio sam dosta u grejanje, jer cveće moram sačuvati i tokom najhladnijeg perioda. Grejanje je skupa investicija, ali se ipak na kraju sve isplati, jer je optimalna temperatura veoma bitan faktor rasta i razvoja biljaka. Staklenik grejem, a plastenike dogrevam", objašnjava Šijakov uz savet svima onima koji razmišljaju da se bave ovim poslom da na samom startu moraju da se suoče sa činjenicom da su početna ulaganja dosta velika.

Prodaja tokom cele godine

Prodaja cveća saksijskog, sobnog, rezanog, aktuelna je cele godine, ali osmomartovska ponuda mora biti izuzetno bogata i raznovrsna jer se, kako tvrdi Šijakov, tog prazničnog dana proda impozantan broj ukrasnih biljaka. Od kraja marta do juna je takođe velika potražnja, pre svega rasada, jer se u tom periodu cvećem ukrašavaju dvorišta, balkoni, vrtovi.

"Početkom novembra krenuću sa setvom jednogodišnjih biljka, a stići će i reznice iz uvoza kako bi muškatle za prodaju bile spremne početkom proleća. Predaha nema jer se prepliću proizvodnja i prodaja, tako da su ovih jesenjih dana aktuelna prodaja raznobojnih hrizantema i nezaobilaznog cveća,"dan i noć".

Bogata ponuda

Svoju ponudu obogatio je i novim biljkama, koje se uklapaju u klimatske promene, tako da ljubitelji cveća mogu da kupe lizijantus, a odnedavno su tu i bogumila i dipladenija, a od proleća, kako Šijakov obećava, biće bolja ponuda rezanog i suvog cveća.

"Iako imam veliku tezgu na pijaci, prodaja je bolja kod kuće jer je u plastenicima i stakleniku ponuda ogromna. Svi koji dođu mogu da biraju i razgledaju, da dobiju savet o negovanju biljke za koju se odluče", kaže Šijakov uz napomenu da će kvalitetnom i dobro odnegovanom cvetu retko ko odoleti kao što su neodoljive, raznobojne muškatle koje su najpopularnije i najtraženije, što potvrđuje podatak da u sezoni 15.000 saksija tokom krtakog vremenskog perioda nađe svoje kupce.

Da je cvećarstvo veliki posao za koji je potrebno angažovati dosta radne snage, potvrdio nam je Šijakov uz napomenu da svakodnevno mora da proučava literaturu i uči o cveću kako bi biljke bile dobro i adekvatno negovane, jer samo takve mogu u prodaju odnosno krasiti dvorišta, vrtove i bašte.

Foto: depositphotos.com; Wavebreakmedia


Tagovi

Cveće Cvećarstvo Đorđe Šijakov Bačka Palanka Proizvođači cveća Ukrasno bilje Uvoz cveća Šumadijski cvet Jednogodišnje biljke Velika ulaganja Prodaja od kuće Staklenici Plastenici Radna snaga


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.