Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasadnik četinara
  • 25.01.2017. 12:45

Rasadnik koji odoleva stubu vremena

Rasadnik četinara star gotovo četrdeset godina postoji u selu Trstenica nadomak Obrenovca. Zauzima površinu oko jednog hektara i u njemu je oko deset hiljada sadnica.

  • 2.669
  • 313
  • 0

Širom sveta, četinarske vrste koriste se za uređenje javnih zelenih površina, dvorišta i terasa. Jedan od osnovnih razloga je taj što su, za razliku od listopadnih vrsta, njihove krošnje i tokom zime bujne i lepe. Drugi razlog je izuzetno velik broj vrsta koje se razlikuju po veličini, obliku krošnji, boji četina. Jedan takav rasadnik četinara postoji gotovo četrdeset godina u selu Trstenica nadomak Obrenovca.

Vlasnik rasadnika Zdravko Savić rođen je ispod Rtnja, ali ga je život doveo najpre u Beograd, a potom i u Trstenicu. Danas njegov rasadnik zauzima površinu oko jednog hektara i u njemu je oko deset hiljada sadnica.

"U rasadniku postoji oko trinaest vrsta četinara. Tu su tuje smaraga, tuja columna, tuja globosa, potom i vrste četinara poput stricta, blue haven-a, tu su i čempresi i kleke, koje uspevaju u svim klimatskim zonama i najsrasprostranjeniji su rod četinara kod nas", kaže Savić.

Četinari i kleke najpopularniji

Mesta koja se oslobode prodajom, svake jeseni se popunjavaju novim sadnicama. Ovaj domaćin sam proizvodi rasad iz resnica. Setva u plasteniku počinje s prvim danima marta, kada počinje vegetacija. U rasadniku ima mnogo zdravih, kvalitetnih i jeftinih sadnica, ali dve su se ipak izdvojile, to su tuja smaragda i tuja kolumna, koje se često mogu pronaći u mnogim domaćinstvima.

Tuja smaragda raste piramidalno, otporna je i može uzrasti najviše 3,5 metra. Najčešće raste u širinu i sadi se najviše kao živa ograda. Dobila je naziv po smaragdno zelenoj boji četina, zbog čega se veoma često koristi za ulepšavanje vrtova. Najpogodnije je da se sadi na sunčanom mestu ili u polusenci.

Tuja kolumna je specifična po tome što je njen rast izražen, pa je orezivanje i zalivanje neophodno na svakih nekoliko dana.Ona najčešće raste vretenasto i može narasti u visinu do četiri metra. Ova tuja je tamno zelene boje, a s obzirom na to da raste stubasto, često se koristi za žive ograde visine 2,5 do 3 m, a može se koristiti i za pojedinačnu sadnju.

Cene četinara niske

Kako kaže Savić, prodaja ne ide sjajno, a tražnja je iz godine u godinu sve manja. To je uticalo i na cene koje su sada niže nego ikada. Cena tuje sentimentalis recimo iznosi oko hiljadu dinara, dok je cena tuje kolumne oko hiljadu i tri stotine dinara. Manje biljke koštaju od 200 do 600 dinara.

"Ranije su te cene bile znatno više i ljudi su želeli da u svom dvorištu imaju što više četinara,pa je i prodaja dobro išla. Ne isplati se, ali ljubav prema četinarima je ogromna i traje od malih nogu a verujem da će tako biti i do kraja života", zaključuje Zdravko Savić.

Photo: Ivan Savić, rasadnik Savić


Foto prilog


Tagovi

Rasadnik četinara Rasadnik Savić Selo Trstenica Četinari Pačmpresi Kleke


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.