Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruže stablašice
  • 10.08.2016. 16:00

Stablašica - ruža kojoj se svi dive

Ruže stablašice osvajaju svojom pojavom, ali da bi sva njihova raskoš i lepota došle do izražaja potrebna im je odgovarajća nega.

Foto: Pixabay.com
  • 4.362
  • 242
  • 0

Gotovo da nema dvorišta ili cvetnog vrta bez ijedne ruže u njemu. U raznolikom svetu ruža svojom atraktivnošću posebno se ističu ruže stablašice. Bilo da se radi o kuglastim ili padajućim formama, sve one dominiraju prostorom u kome se nalaze. Posetili smo porodicu koja se decenijama bavi gajenjem ruža i sa njima razgovarali o stablašicama.

Decenije posvećenosti ružama

Ruža stablašica
Mladice ruža

Bogojevići iz Male Drenove kod Trstenika, kraju poznatom po rasadničkoj proizvodnji i kalemarstvu, bave se proizvodnjom hortikulturnih i ukrasnih sadnica više decenija. Za naše sagovornike ruže su od izuzetnog značaja.

"Moja porodica se bavi kalemljenjem još od početka 60-ih godina prošlog veka, prvo su to bili lozni, a kasnije i voćni kalemovi. Ružama počinjemo da se bavimo sredinom 70-ih. Proizvodimo ruže stablašice, čajevke, poliante, mini ruže kao i mini voće. Imamo oko 30 različitih sorti stablašica, neke od njih su: Kajzer, Frizija, Kent, Skarlet, Aida, Hokus - Pokus, Samba, Nordija, Lili Marlen. Kada je reč o bojama naročito su interesantne dvobojne i zelene stablašice, ali bez obzira na sortu uvek su najpopularnije crvene ruže", priča Miloš Bogojević.

Šta je potrebno stablašicama?

Prednost ruža stablašica je u tome što se mogu saditi u vrtovima, ali i u žardinjerama i saksijama jer ne traže previše prostora. Međutim, da bi se ova biljka pravilno razvijala i tako nam pružila zadovoljstvo da uživamo u njenoj raskoši, potrebno je ispuniti njene osnovne zahteve.

"Period sadnje stablašica traje od početka marta pa do kraja novembra. Sade sa na osunčanim mestima ali nije uslov da celog dana budu izložene suncu. Zemljište mora biti bogato humusom sa dobrom drenažom. Održavanje je isto kao i kod svih ostalih vrsta ruža. Neophodno je redovno okopavanje, prihrana, prskanje, pravilno orezivanje. Najveća pretnja za ružu je neskidanje divljih izdanaka", objašnjava Bogojević.

Ruže traže pažnju i negu

Na kraju razgovora naš domaćin je sa nama podelio još nekoliko korisnih saveta od značaja za negu stablašica: "Stablašicama je obavezno potrebna potpora, odnosno ojačanje u vidu šipke ili štapa kako bi se sačuvala od udara jačih vetrova i kako se stablo ne bi krivilo pod teretom krošnje. Zaštita od štetočina i bolesti se ne razlikuje od ostalih vrsta ruža. Stablašice su osetljive na mraz, pa ih je dolaskom zime i niskih temperatura neophodno zaštititi. Za tu svrhu je najbolje koristiti agril. Svako ko se odluči za sadnju ruža, a naročito ruža stablašica, mora najpre da se informiše kako pravilno negovati tu biljku."

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Miloš Bogojević Ruža Stablašica Rasadnik Kalemarstvo Mala Drenova Trstenik


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!