Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 02.09.2016. 11:00

Štavelj - korov, lekovita biljka i insekticid

Štavelj je biljka sa mnogo lica. On je veoma prodoran korov, gurmanski specijalitet, lekovita biljka, insekticid. Od načina pripreme i količine zavisi i njegovo dejstvo.

Foto: bigstockphoto.com, ArrantPariah
  • 29.730
  • 542
  • 0

Štavelj (Rumex spp.) pripada porodici trskota (Polygonaceae). Poznato je više od 150 vrsta štavelja koju su slični po izgledu. Rasprostranjeni su kao korov po celom svetu, a najviše ih ima u umerenoj zoni severne hemisfere. Poznati su pod različitim nazivima: štavelj, štavalj, konjštak, štavljika, šćav, ščav, šcav, kiselica, ljutika, šavije, konjsko zelje.

U zavisnosti od vrste, štavelj može da bude jednogodišnji ili višegodišnji. U bazalnom delu ova biljka stvara rozetu od širokih listova. Stabljika dostiže visinu 20-150cm u zavisnosti od vrste. Cvetovi su sakupljeni u cvast u obliku metle i raspoređeni su na dugačkoj dršci. Oprašivanje se obavlja pomoću vetra. Biljka stvara veliki broj semenki.

Vrlo invazivna korovska biljka

Štavelj je biljka koja je kao korov prisutna svuda, ali i na obradivim površinama. Izuzetan je invazivni korov koji se brzo širi i zauzima veliki prostor. To je biljka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini i gastronomiji. Listovi štavelja imaju prijatan, kiselkast ukus i pojavljuju se u rano proleće.

Preterana upotreba štavelja nije preporučljiva zbog velikog sadržaja oksalne kiseline. Bubrežnim bolesnicima se ne preporučuje konzumiranje ove biljke. Za ishranu se koriste: kiselica, tupolisni i obični štavelj.

Rumex obtusifolius - konjski štavalj, tupolisni štavelj

Ovaj štavelj je cenjen u narodnoj medicini i gastronomiji. To je višegodišnja biljka koja može da dostigne visinu do 120cm. Koren je vretenast i prostire se duboko u zemljištu. Listovi su krupni i tupasti, slični listovima rena. Cveta od juna do avgusta. Jedna biljka može da proizvede i do 7000 semenki koje se lako raznose. Često ga nalazimo na livadama, oranicama kao korov. Može da se razmnožava i usitnjavanjem korena prilikom obrade zemljišta.

Stoka rado jede mlado lišće tupolisnog štavelja, dok starije biljke izbegava zbog gorkog ukusa. Kod konja može da izazove avitaminozu B. Ovaj štavelj je domaćin nematodama.

Koristi se protiv hemoroida, težih oblika dijareja i za opšte regulisanje probave. U većim količinama može da izazove slabost, povraćanje, pa čak i smrt.

Rumex crispus - obični štavelj

Obični štavelj je višegodišnja biljka koja naraste u visinu do 1m. Veoma je sličan tupolisnom štavelju. Ivice listova su nešto duže, oštrije i talasaste.

Listovi su jestivi, pa se upotrebljavaju u gastronomiji za pripremu variva, pita i čorba. Koristi se i u narodnoj medicini. Sušenjem gubi otrovnost. Po svojim upotrebnim vrednostima sličan je tupolisnom štavelju.

Rumex acetosella - kiselica, mala kiselica

Kiselica je jednogodišnja biljka koja naraste u vis 10-40cm. Listovi su u obliku rozete, dugi 1-6 cm, a široki 2-15 mm. Jedna biljka može da formira 3000 semenki koje zadržavaju klijavost do 6 godina. Najčešće naseljava zemljišta slabije plodnosti. Mladi listovi se koriste u narodnoj medicini i gastronomiji. Mogu se koristiti u salatama, varivima, čorbama.

Mlade biljke radu jedu ovce, ali u većoj količini mogu biti otrovne za životinje jer dovode do dermatitisa i upale sluzokože prednjih delova digestivnog trakta.

Poznate su i mnoge druge vrste: Rumex acetosa - kiseli štavelj, Rumex confertus - konjski štavelj, Rumex aquaticus - vodeni štavelj, Rumex thyrsiflorus - perasti štavelj, Rumex confertus, Rumex palustris, Rumex patientia, Rumex pulcher...

Štavelj u poljoprivredi

Svi štavelji su invazivne korovske vrste i treba ih uništavati pre cvetanja i formiranja semena. Veoma brzo mogu preuzeti celu livadu i potisnuti korisne trave ili gajene kulture. Mlade listove stoka rado jede, ali starije biljke zbog gorkog ukusa životinje ne jedu. Štavelji u krmi smanjuju njenu energetsku vrednost. Semenke se mogu rasprostirati preko stajnjaka.

Insekticid od štavelja

Od štavelja Rumex confertus priprema se insekticid koji se koristi protiv biljnih vaši, tripsa i grinja. Najčešće se koristi u zaštiti duvana, rotkvice, dinje i kupusa. Koren štavelja se tokom jeseni skuplja i suši.

Priprema insekticida:

Najpre se uzme 300 g usitnjenog korena koji smo sakupili i osušili tokom jeseni i on se prelije sa 10 litara tople vode. Voda treba da ima temperaturu 60-70 °C. Ostaviti da stoji 3 sata. Nakon toga se preparat procedi. Potrebno je dodati oko 40 g sapuna radi boljeg dejstva.

Foto: bigstockphoto.com, ArrantPariah


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB