Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 01.11.2015. 15:30

Italija - opet najveći svetski proizvođač vina

Italija je u 2015. godini potisnula Francusku s mesta najvećeg svetskog proizvođača vina i time vratila primat u tom proizvodnom sektoru.

Foto: depositphotos.com, gyuszko
  • 282
  • 9
  • 0

Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV), u sredu je objavila najnovije podatke prema kojima je Italija u 2015. godini potisnula Francusku sa mesta najvećeg svetskog proizvođača vina.

Prema podacima kojima sada raspolaže ova međunarodna organizacija, u poređenju sa prošlom godinom, proizvodnja vina na svetskom nivou porasla je za 2% i iznosi 275,7 miliona hektolitara. Ovde je važno još istaći da proizvodni rezultati Kine i Rusije još uvek nisu potvrđeni.

Francuska odmah iza Italije po proizvodnji vina

Italija je godišnju proizvodnju vina povećala u poređenju na lanjsku za 10% i danas se može pohvaliti sa 48,9 miliona hektolitara vina. Francuska je drugo mesto zauzela takođe sa veoma velikom godišnjom proizvodnjom od 47,4 miliona litara.

Osim Evropskih zemalja, proizvodnju su povećale i Sjedinjene Američke države, ali za skromnih 0,5% pa njihova proizvodnja danas iznosi 22,1 milion hektolitara vina, što je daleko iza visokoplasirane Italije i Francuske.

A ostale vinske "sile"?

Nisu sve poznate "vinske" zemlje povećavale proizvodnju. Argentina je jedna od onih koje su smanjile proizvodnju u odnosu na lane na 13,4 miliona hektolitara. Odmah iza je Čile sa 12,87 miliona hektolitara proizvedenog vina, s tim da je Čile svoju proizvodnju povećao za 23% u odnosu na godinu pre.

Australija beleži proizvodnju od 12 miliona hektolitara, a sledi Južnoafrička Republika sa 11,3 miliona hektolitara, dok je Novi Zeland daleko iza sa proizvodnjom od tek 2,4 miliona hektolitara.

Foto: depositphotos.com, gyuszko


Tagovi

Italija Proizvodnja vina Francuska OIV Svetski proizvođači vina Francuska Čile Argentina Australija Povećanje proizvodnje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!