Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski atlas
  • 29.09.2015. 16:00

Izdat atlas srpskih vinarija i vinara

Vinski atlas na sistematičan način sadrži informacije o vinskom sektoru u Srbiji, kao i prezentacije 142 vinarije.

  • 164
  • 5
  • 0

U Srbiji ima 369 registrovanih vinarija, a godišnje se u našoj zemlji proizvede dva miliona hektolitara vina, saopšteno je danas na predstavljanju studija "Vinski atlas".

Ta publikacija na sistematičan način sadrži informacije o vinskom sektoru u Srbiji, kao i prezentacije 142 vinarije, a svi podaci su, ističu autori, tačni i provereni i mogu se koristiti kao zvanični.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević rekao je da je zavod izdavanjem ovog atlasa na neki način zaokružio ediciju koja je rezultat podataka dobijenih na osnovu popisa poljoprivrede iz 2013. godine.

Pored osnovnog dokumenta koji se odnosi na podatke iz samog popisa,usledile su i posebne studije pojedinačnih sektora poljoprivrede, naveo je Kovačević. Napomenuo je da su podaci u "Vinski atlasu" delom statistički, a delom potiču iz drugih izvora i istraživanja.

Kovačević je rekao da se u Srbiji godišnje proizvede 122.000 tona grožđa i dva miliona hektolitara vina, što je učešće od svega 0,7 odsto u proizvodnji vina u EU koja iznosi 271 milion hektolitara vina.

Rukovodilac Grupe za vinarstvo i vinogradarstvo Ministarstva poljoprivrede Darko Jakšić rekao je da vinarija koje se tržišno bave proizvodnjom vina u Srbiji ima oko 230, a više od 60 njih je u sistemu geografskog porekla. U našoj zemlji se proizvodi više od 200 vina, dodao je Jakšić.

Atlas mogu čitati i ljubitelji vina

Govoreći o Vinskom atlasu, Jakšić je podsetio da je marta ove godine izdat je vinogradarski atlas u kome su obuhvaćeni svi podaci o vinogradarstvu, pa je ovo takoreći drugi deo koji sadrži podatke o vinarijama, vinima, statističke podatke o proizvodnji vina. "Ovaj atlas je jedinstven, jer nije samo puko iznošenje statističkih podataka, već je namenjen pre svega samo proizvođačima koji mogu pročitati više o enološkim postupcima", ukazao je Jakšić, dodajući da atlas mogu čitati i ljubitelji vina, i oni koji se bave prometom tog pića.

On je istakao da je atlas nije komercijalan i da "nijedan proizvođač nije platio da bi bio u atlasu", već je reč o anketi RZS, a cilj je da se popularizuju domaća vina i pokaže njihov kvalitet i specifičnost, a ne proizvođači pojedinačno.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Dragoslav Ivanišević naveo je da u Srbiji ima registrovanih 369 vinarija, i to 139 u Vojvodini, 225 u centralnoj Srbiji i pet na Kosovu i Metohiji.

Publikacija obuhvata sve vinarije koje proizvode vina od domaće sirovine, a koje su su odgovorile na anketu RZS, a sadrži i zanimljive podatke iz istorije srpskog vinarstva.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Vinski atlas Srpsko vinarstvo Darko Jakšić Dragoslav Ivanišević Miladin Kovačević Republički zavod za statistiku Vinogradarstvo Statistika