Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DowAgroSciences VmbH
  • 05.05.2016. 12:00

Kako uspešno pobediti pepelnicu?

Smatra se da gubici prouzrokovani pepelnicom nadmašuju gubitke prouzrokovane bilo kojom drugom vrstom biljne bolesti i upravo iz toga razloga njeno pravovremeno suzbijanje ima veliku ulogu u poljoprivrednoj proizvodnji.

  • 3.125
  • 134
  • 0

Pepelnica vinove loze Uncinula necator ubraja se među najznačajnije bolesti vinove loze. Sredinom XIX veka u Evropu je uneta iz Amerike, a zatim se proširila na Aziju, Afriku i Australiju. Danas je prisutna u gotovo svim vinogradarskim rejonima širom sveta.

Pepelnicu karakteriše brzo širenje

U našoj zemlji pepelnica se redovno javlja i napada sve zeljaste delove vinove loze: lišće, lastare, cvetove i grozdove. Širi se veoma brzo, bez obzira na temperaturu i padavine. Obligatni je parazit - usvaja sve hranjive materije iz biljke domaćina, smanjuje fotosintezu, povećava disanje i transpiraciju što znatno smanjuje količinu i kvalitet prinosa. Smatra se da gubici prouzrokovani pepelnicom nadmašuju gubitke prouzrokovane bilo kojom drugom vrstom biljne bolesti i upravo iz toga razloga njeno pravovremeno suzbijanje ima veliku ulogu u poljoprivrednoj proizvodnji.

Koja sredstva koristiti za suzbijanje pepelnice?

Karathan Gold 350 EC je fungicid za suzbijanje pepelnice na bazi aktivne materije meptildinokap. Reč je o specifičnoj kontaktnoj aktivnoj materiji koju odlikuje preventivno, kurativno i eradikativno delovanje po čemu se razlikuje od drugih preparata za suzbijanje pepelnice. Uspešno se koristi u letnjoj zaštiti loze od pepelnice, ali zbog odličnog delovanja na niskim temperaturama koristi se i u ranim tretmanima zaštite vinograda. S obzirom da na pepelnicu deluje na drugačiji način u odnosu na često korištene sistemične fungicide, odlično se uklapa u program antirezistentne zaštite vinove loze. Za suzbijanje pepelnice na vinovoj lozi primenjuje se u koncentraciji 0,05 - 0,06% tj. 50-60 ml na 100 l vode.

Pepelnica vinove loze

Postalon 90 SC - kombinovani fungicid za suzbijanje peplnice na vinovoj lozi, sadrži dve aktivne materije (kvinoksifen 45 g/l i miklobutanil 45 g/l) iz dve različite hemijske grupe i dva različita načina delovanja. Kombinacija dva molekula obezbeđuje prevenciju i kontrolu tokom više razvojnih stadijuma bolesti. Deluje kontaktno sistemično i gasnom fazom. Posle primene prisutan je i na površini kao i u unutrašnjosti biljke. Ogledima je potvrđena odlična rezidualnost (duže od 14 dana), čime se smanjuje broj tretiranja a povećava ekonomičnost proizvodnje. Za suzbijanje pepelnice na vinovoj lozi promenjuje se u koncentraciji 0,1-0,125% tj. 100-125 ml na 100 litara vode.

Crystal 250 SC deluje izrazito preventivno uz ograničeno kurativno delovanje, naročito na letnju infekciju pepelnice. Sa voštane prevlake tretiranog grozda Crystal se gasnom fazom širi na nezaštićene delove grozda i mladara, što mu daje veliku prednost pred ostalim fungicidima. Zbog ovih osobina dobro se pokazao u primeni na strmim terenima, terasama i u vinogradima gde su teški uslovi za rad. Vrlo je važan proizvod u zaštiti grozdova od pepelnice. Primjenjuje se u koncentraciji od 0,015 - 0,02% tj. 15-20 ml na 100 l vode.

Za više korisnih informacija o suzbijanju ove opake bolesti kontaktirajte Dow AgroSciences stručnjake na jedan od niže navedenih kontakata!

Foto:bigstockphotos.com;Rostislav_Sedlacek


Tagovi

Dow AgroSciences Pepelnica Suzbijanje pepelnice Parazit Karathan Gold 350 EC Postalon 90 SC Crystal 250 SC


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao