Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 29.07.2016. 16:30

Mladi slikar obnavlja zapušteni vinograd

Ovo je priča o Aleksandru Stanojevu, mladom slikaru iz Ilandže, koji je odlučio da se iz Beograda vrati u rodno selo i počne proizvodnju, najpre grožđa, a potom i vina.

  • 2.943
  • 135
  • 0

Nakon što je diplomirao slikarstvo, Aleksandar Stanojev iz Ilandže, odlučio je da se iz Beograda vrati u rodno selo i počne proizvodnju, najpre grožđa, a potom i vina.

Cela priča je počela kada je sa prijateljem kupio 5 hektara zapuštenog vinograda i odlučio da ga dovede u red. Stanojev smatra da su slikarstvo i proizvodnja vina dve srodne stvari i veruje da obema može da se bavi paralelno. S obzirom na stanje u kojem je vinograd zatekao, bilo je potrebno mnogo rada da ga dovede do dobre kondicije, a na tome se i dalje naporno radi.

Veliku pomoć u obnovi vinograda Stanojev je dobio od Vladimira Čolovića, savetodavca Stručne i savetodavne službe u Pančevu, koji je svojim savetima ubrzao proces revitalizacije ovog zasada. Prema njegovim rečima trebala je prvo da se obavi odgovarajuća rezidba, a zatim i ustanovi o kakvom tipu zemljišta je reč kako bi mogla da se planira dalja proizvodnja. Ne treba da se zanemari ni zaštita koja je na ovakvom vinogradu prethodnih godina izostala.

Od sortimenta, u ovom vinogradu može da se nađe crni i beli Burgundac, Šardone, Frankovka i Sovinjon blan. S obzirom na to da su za opremu za proizvodnju vina potrebna veća novčana ulaganja, koja je nemoguće nabaviti u kratkom roku, Stanojev je odlučio da ove godine grožđe proda drugim vinarijama, a za 2-3 godine očekuje i početak sopstvene proizvodnje vina.

Gde ovu proizvodnju vidi kroz nekoliko godina ovaj mladi čovek koji je veliki grad oldučio da zameni selom, saznajte u video prilogu:


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Vino Vinogradarstvo Vinova loza Aleksandar Stanojev Slikar Vladimir Čolović


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃