Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba loze
  • 28.01.2016. 08:00

Ne treba žuriti sa rezidbom vinove loze

Ako se vinogradi ne prostiru na velikim površinama, ne treba žuriti. Rezidba se može odraditi pre samog početka vegetacije. Pri tome je izuzetno važno da velike rane budu premazane voćarskim ili pčelinjim voskom.

  • 490
  • 68
  • 0

Nakon opadanja lišća prekinuto je kruženje životnog soka kroz sprovodne sudove i žile vinove loze, a to znači da može da počne rezidba vinograda. Ipak, stručnjaci upozoravaju na to da na temperaturama ispod -5 °C ne treba uzimati makaze u ruke jer loza puca. Dakle nameće se pitanje: treba li već sada krenuti u rezidbu?

Za kvalitetnu rezidbu ostalo je još dovoljno vremena, pa vinogradari koji odluče da je odrade u februaru ili martu, neće pogrešiti.

Rezidba može da se obavi u februaru ili martu

Ako se zasadi ne prostiru na velikim površinama, ne treba žuriti. Rezidba može da bude urađena pre samog početka vegetacije, a pri tome je veoma bitno da velike rane budu premazane voćarskim ili pčelinjim voskom, ističu stručnjaci za hortikulturu.

Važno je pratiti uzgojni oblik i pređašnje načine rada. Tako je za uklanjanje stare kore potrebno rukavicama ostrugati ceo panj. Uz rezidbu treba odmah odstraniti sve lastare iz žice i staviti ih na sredinu reda da bismo ih kasnije malčerom lakše samleli ili izvukli iz vinograda i spalili.

Kod rezanja loze važno je na umu imati to da količina i kvalitet ne idu zajedno, pa bi proizvođači grožđa trebali da smanje rezove na lozi. Kod rezanja je naročito važno da alat koji se upotrebljava bude oštar, i što je još važnije, dezinfikovan 70 %-nim alkoholom. Makaze se oštre nakon svakog orezanog reda i to uvek sa spoljašnje strane.


Tagovi

Vinogradari Vinogradi Voćarski vosak Rezidba vinove loze Pčelinji vosak


Autorka

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi niz godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Saradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer