Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Negotinska krajina
  • 31.03.2016. 15:00

Pimnice - čuvari vekovne tradicije vinarstva

U Istočnoj Srbiji u Negotinskoj krajini nalazi se selo Rajac, a u njegovim brdima se nalaze vinogradi i vinski podrumi koji nose ime "pimnice". Rajačka vina svetsku slavu su stekla u drugoj polovini XIX veka kada je postala značajan izvoznik vina u Francusku, Rusiju, Austrougarsku, Nemačku i druge zemlje Evrope.

  • 1.369
  • 1.232
  • 0

Prostor Negotinske krajine je prava vinska riznica Srbije u kojoj se proizvode najbolja vina koja se čuvaju u kamenim podrumima starima preko dva veka. Nalazi se na istoku Srbije i prostire se duž reke Dunav, neposredno uz rumunsku i bugarsku granicu, okružena planinama Miroč, Deli Jovan i Crni vrh.

Na ovome području klima je veoma specifična, izrazito kontinentalna i karakterišu je veoma topla leta i hladne zime. Vinogradi u Negotinskoj krajini zauzimaju ukupnu površinu od 978 ha i nalaze se na nadmorskoj visini od 100 do 270 metara.

Najpoznatije selo u negotinskoj krajini Rajac, ima vredne ljude koji čuvaju dugu tradiciju proizvodnje vina i na obodu njihovog sela, pored vinograda, imaju nešto sa čime se ponose, vinske podrume koji nose ime "pivnice" ili "pimnice". Rajac ima najmirisnije crveno vino koje je srećan spoj dobre zemlje i puno sunca. Površine pod vinovom lozom u Rajcu su krajem XIX veka rasle, a proizvedeno vino moralo se sačuvati da se u njemu uživa u toku berbe i nakon berbe. Stanovnici sela Rajac setili su se da nedaleko od istoimenog sela naprave vinske podrume dajući im ime pimnice, koje se nalaze na brežuljku pored Timoka. Nekada je u Rajcu bilo aktivno 300 pimnica, a danas je aktivno samo njih 50.

Tradicija proizvodnje rajačkih vina duga dva veka

Na ovome području od autohtonih sorti neguju se: crna i bela tamjanika, bagrina, začinak, prokupac, vranac i smederevka. Bagrina je vinska sorta koja daje belo vino koje ima zlatno žutu boju i karakterističan buke. Danas ovu staru sortu vinove loze zamenili su italijanski rizling, sovinjon i semijon. Začetnik je vinska sorta koja služi kao bojadiser.

U rajačkim vinogradima proizvodi se nadaleko čuveni rajnski rizling. Pored Rajca, proizvodnja vina je prisutna i u susednim selima Rogljevo i Smedovac koji su bogati vinskom istorijom i veoma atraktivnim pimnicama te čine poseban deo vinogorja Negotinske krajine. Rajačka vina su dobijena od prokupca, crnog burgundca i gamea i imaju intenzivno crvenu boju i prijatnog su ukusa. Među najpoznatijim proizvođačima vina u Rajcu su poljoprivredno gazdinstvo porodice Mišić koje ima zasađen vinograd na 5 hektara i imaju pimnicu koja je sagrađena daleke 1853. godine. Poljoprivredno gazdinstvo porodice Mišić proizvodi crvena vina: game, kaberne sovinjon i burgundac te bela vina: šardone, tamjanika i rajnski rizling, kao i rakiju-komovicu.

Filoksera - šteta za evropsko vinogradarstvo, donela korist vinarima Rajca

Evropsko vinogradarstvo krajem XIX veka zapalo je u veliku krizu zbog prazita koji je došao iz Amerike poznat pod imenom "filoksera", mala sićučna uš koja uništava vinovu lozu. Filoksera napada koren loze i time dolazi do sušenja čokota i zamiranja celog vinograda. Daleke 1870. godine u zapadnoj Evropi opaka filoksera izazvala je veliku štetu i nestašicu vina, a došlo je do procvata vinogradarstva u Negotinskoj krajini i selu Rajcu. Domaćoj lozi uzgajanoj na živom pesku uz obale Dunava filoksera nije mogla da naškodi. Vino sa rajačkih pimnica se brodovima Dunavom prevozilo i izvozilo u Austrougarsku, ali i Francusku, Englesku i Rusiju.

Pimnice jedinstvene vinske kuće

Pimnice predstavljaju jedinstven arhitektonski kompleks vinskih podruma, mali vinski grad. Građene su u periodu od polovine XVIII do tridesetih godina XX veka.

Pimnice su zidane od kamena ili od brvana, zidova debelih i do 60 centimetara. Podrumi u kojima se čuvalo vino delimično su ukopani u zemlju do dva metara, kako bi se održavala konstantna temperatura vazduha tokom cele godine. Podrumi su zidani u pravougaonom obliku i tu se moglo smestiti nekoliko bačvi za pet hiljada litara vina, desetak buradi zapremine oko 700 litara i još mnogo manje buradi i vinskih sprava. Građene su od tesanog kamena i brvana. Krovovi pimnica su pokriveni ćeramidom. Na spratu se nalaze prostorije u kojima su u vreme berbe boravili vinogradari, a bile su i mesto za degustaciju vina i razna slavlja. Danas sam kompleks sačinjava ukupno 270 pimnica oko centralnog trga sa česmom.

Vino se izlaže na tradicionalnoj manifestaciji

Svake godine 12. maja u Negotinu održava se Međunarodni sajam vina i meda koji okuplja preko 100 izlagača iz Srbije, Rumunije i Bugarske. Negotin se svrstava u red gradova u Srbiji koji prirđuje praznik vinu još u proleće. Na jednom mestu moguće je probati vina koja su proizvedena od proizvođača iz Rajca, Rogljeva i Štubelja nadaleko čuvenih sela u kojima stanovnici njihova vina neguju i čuvaju u pimnicama. Organizatori ovog sajma su Turistička organizacija opštine Negotin, Udruženja "Vinogorje Negotinske Krajine" i Društva pčelara "Hajduk Veljko". Pokrovitelj manifestacije je Opština Negotin.

Rajačke pimnice imaju veliku posećenost

Danas su pimnice izuzetna turistička atrakcija. Domaćini su ih preuredili zbog potrebe turista, ali zadržali su njihov prvobitni izgled. Ulice različite širine koje vijugaju između njih, bunari, trgovi, crveni krovovi pokriveni ćeramidom i atmosfera prošlih vremena, uz kulinarske specijalitete ovog kraja, dobra vina i proizvode narodne radinosti. Sve to čini ovaj prostor neodoljivim i jedinstvenim. Godišnje ih poseti blizu 15 hiljada turista.

Foto:rajackepimnice.rs


Tagovi

Pivnica Pimnica Negotinska krajina Istočna Srbija Negotin Začetnik Bagrina Filoksera Hajduk Veljko Proizvodnja vina Vinari Vinogradari Vinski podrumi Rajačka vina


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]