Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja grožđa
  • 19.12.2016. 08:00

Proizvodnja grožđa u Srbiji manja nego lane

Procenjuje se da je proizvodnja grožđa u 2016. nešto manja nego u prošloj godini, a očekivana proizvodnja vina je na nivou 39 miliona litara.

Foto: bigstockphoto.com/
  • 1.418
  • 118
  • 0

Procenjuje se da je proizvodnja grožđa u 2016. nešto manja nego u prošloj godini, a očekivana proizvodnja vina je na nivou 39 miliona litara. Ove godine uvoz vina će dostići vrednost 40 miliona dolara, dok će domaće vino biti izvezeno u vrednosti 20 miliona dolara.

Vinogradarstvo i vinarstvo u ekspanziji

Vinogradarstvo i vinarstvo je grana poljoprivrede u ekspanziji zbog čega je neophodna sinergija i zajedničke aktivnosti proizvođača, udruženja i poslovnih asocijacija na unapređenju konkurentnosti domaćih vina na inostranim tržištima. Veoma je važno raditi i na podizanju svesti potrošača u Srbiji o konzumiranju domaćih vina da bi se smanjio veliki uvoz, istaknuto je na sednici Grupacije za vinogradarstvo i vinarstvo Privredne komore Srbije održanoj 14. decembra.

Značajan deo razvojnog potencijala Srbije predstavljaju uzgoj vinove loze i proizvodnja vina. Vinski putevi su definisani u Srbiji, a neophodno je intenzivirati izgradnju smeštajnih kapaciteta kao i ugostiteljskih sadržaja i celokupne infrastrukture. Takođe, neophodno je i promovisati "Puteve vina Srbije", ocenili su učesnici sednice grupacije.

Uskoro novi zakon vinu

Na sednici je utvrđen i plan rada Grupacije za prvi kvartal 2017.godine i predstavljeni planovi Ministarstva poljoprivrede za sektor vinogradarske i vinarske proizvodnje u 2017. godini. U toku je donošenje novog Zakona o vinu i pratećih podzakonskih akata u čijoj izradi Privredne komore Srbije. Najavljeno je da će novim aktima propisi biti usaglašeni sa EU regulativom i prilagođeni aktuelnoj situaciji u domaćem vinogradarstvu i vinarstvu.

Foto: bigstockphoto.com/


Tagovi

Proizvodnja grodžđa Vino Privredna komora Srbije Putevi vina Srbije Izvoz vina


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.