Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski dan prokupca
  • 14.10.2016. 16:00

Prokupac proslavlja svoj dan

U gotovo 40 restorana i vinoteka u zemlji i inostranstvu po prvi put se obeležava "Dan prokupca".

  • 1.370
  • 355
  • 0

Zahvaljujući entuzijazmu dvojice vinskih poslenika, Igoru Lukoviću, uredniku magazina "Vino i Fino" i Tomislavu Ivanoviću, uredniku sajta "Vinopedija", danas imamo čast da obeležimo svetski dan prokpuca, domaće autohtone vinske sorte grožđa.

Cilj promocija srpskog vinarstva

U susret "Danu prokupca" predsednica udruženja "Žene i vino", Mirjana Maksimović upriličila je master class za predstavnike "sedme sile" u cilju afirmacije prokupca ali i novoustanovljenog dana u kojem se proslavlja sorta grožđa prokupac i vino napravljeno od nje.
"U Srbiji se, na žalost, previše piju uvozna vina, a na štetu domaćih, koja su veoma kvalitetna. Takođe, postoje svetski dani svih globalnih sorti grožđa, ali ni jedne srpske. Igor i Toma su inicirali proslavu svetskog dana prokupca, kao prve srpske sorte o kojoj će se čuti u svetu. Udruženje "Žene i vino" podržavaju inicijativu organizacije "Dana prokupca" koji za cilj ima da se u svetu čuje za srpska vina ali i da se Srbija predstavi kao destinacija s bogatom istorijom proizvodnje vina", kaže Mirjana Maksimović.

Arhiva odredila datum

Urednik sajta "Vinopedija", Tomislav Ivanović kaže da su se pri odabiru "Dana prokupca" rukovodili terminom njegove berbe koja počinje krajem septembra ili početkom oktobra. U međuvremenu konačan datum je određen na osnovu jednog podatka iz arhive.

"Bio sam u prilici da pregledam arhivske spise o vinogradarstvu Župe i Srbije i sasvim slučajno došao do dokumenta, otpremnice o predaji grožđa iz 19. veka. U dokumentu je zabeleženo da je grožđe predato na preradu 14 oktobra što je istorijski trag da je berba počela baš tog dana", kaže Ivanović.
On kaže, da je u Beogradu iz kog dolazi sve više vinoteka i restorana koje nude prokupac. Razlog za to je i veća proizvodnja vina od ove vrste grožđa. Prokupac se pokazao kao posebno interesantnim strancima koji dolaze u Srbiji, a koji žele da osete autentičan ukus domaćeg proizvoda.

Saditi autohtone sorte

Igor Luković je ubeđenja da strancima umesto kabernea i sovinjona treba ponuditi vina domaćih sorti grožđa, prokupac, grašac, tamjaniku i smederevku.

"Prokupac može da da "velika vina" na šta ukazuju primeri iz proizvodnje. Nema razloga da se vinogradari ne odluče za nešto što je lokalno i autentično, u odnosu internacionalno. Prokupac može da da vina različitog spektra. Od izrazito voćnih i svežih koja su napravljena za brzu potrošnju, do velikih kompleksinih vina koja mogu dugo da sazrevaju. Kada je reč o dobroj kombinaciji vina i hrane uz prokupac uvek jagnjetina prva padne na pamet. I to pre svega jagnjeći kotleti na roštilju, pa tek onda sač i nešto drugo. Šljive u slanini, u svakom slučaju i teletina ispod sača, pačetina takođe, ali ne i prejaka mesa kao ni biftek s jakim sosevima", konstatuje Luković.

Dan prokupca u vinotekama i restoranima

Na master classu novinari su bili u prilici da probaju šest različiith vina prokupca:

  • Pro rose 2015-vinarije Čaša vina i priča iz Ražnja
  • Sveti gral 2015-vinarija Botunjac, Aleksandrovac
  • Vila vina 2014-vinarija Milosavljević, Trstenik
  • Prokupac 2013-vinarija Virtus, Viteževo
  • Prokupac 2015-vinarija Ivanović
  • Aleksandrovac i Boje lila 2009-vinarija Budimir, Aleksandrovac.

Sva vina su potvrdila kvalitet. Ljubitelji prokupca će danas moći da uživaju u njegovom ukusu u 30 restorana i vinoteka u Beogradu i šest u Novom Sadu. "Dan prokupca" se obeležava i u ugostiteljskim objektima u Zrenjaninu, Kragujevcu, na Zlatiboru, a pošto je 14. oktobar Svetski dan prokupca, ovo vino će e piti i u Zagrebu i Budimpešti.

Prokupac poreklom iz Prokuplja

Veruje se da prokupac vodi poreklo iz Prokuplja, a vremenom se proširio u obližnju Župu gde ga i danas ima najviše. Gaji se i u Šumadiji, istočnoj Srbiji, ima ga u okolini Smedereva, a sporadično se gaji u Vojvodini. Dobra vest je i da stručnjaci rade na klonskoj selekciji prokupca. Svakako, je najveći iskorak da je ta sorta preživela eru industrijskog vinarstva kada je bila podloga za svima poznatu'Ružicu.

Nekada se prokupac kasnije berbio

U 19 veku dani su se računali po julijanskom kalendaru. Tek je kralj Aleksandar I Karađorđević naredio da se u SHS kraljevini pređe na gregorijanski kalendar. Drugim rečima, ako je u 19. veku prokupac po julijanskom kalendaru bran 14. oktobra, to bi danas po aktuelnom gregorijanskom bilo 27. oktobra. Ovo najviše govori o klimatskim promenama. Prokupac se bere gotovo mesec dana ranije u odnosu na pre dva veka.


Foto prilog


Tagovi

Prokupac Mirjana Maksimović Tomislav Ivanović Igor Luković Vino Vinogradarstvo


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D