Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoravski okrug
  • 19.07.2015. 14:20

Veoma dobro stanje vinograda

U Pomoravskom okrugu vinogradi su u dobrom stanju, očekuju se dobri prinosi, ali i kvalitet grožđa i vina.

Foto: depositphotos.com
  • 145
  • 4
  • 0

Stručni savetnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno-stručne savetodavne službe u Jagodini, Dejan Jocić ocenio je veoma dobrim stanje vinograda u Pomoravskom okrugu.

Očekuju se dobri prinosi

"Situacija je jako dobra, kompletno na celoj teritoriji Pomoravskog okruga, i očekujemo dobre prinose, naravno ako se sve agrotehničke mere budu privele kraju do same berbe", rekao je Jocić novinarima i dodao da uz jako dobar urod očekuju i jako dobar kvalitet grožđa i vina. "Vremenske prilike pogoduju, tako da se očekuje dobar procenat šećera u grožđu i samim tim i dobar kvalitet vina", objasnio je Jocić.

U vinogradima Pomoravlja, Resave i Levča, od belih sorti najzastupljeniji su sovinjon, šardone i rizling, a od crnih kabarne sovinjon, merlo i frankovka.

Berba bi mogla da krene početkom septembra

Vinova loza je u intenzivnom porastu bobica, i tamo gde nisu, vinogradari treba da odstrane zaperke, ali i višak plodova prorediti kako bi nivo šećera kod ostatka roda bio što veći, savetuje Jocić. "Ako leto bude toplo kao sada, berba može da krene početkom septembra, a ako ne, onda će krenuti polovinom toga meseca", ocenio je on.

U Pomoravskom okrugu je pod vinogradima oko 2.000 hektara, najviše na području Rekovca i Jagodine, a zatim Ćuprije i Paraćina.

Foto: depositphotos.com;Mactrunk


Izvori

Tanjug


Tagovi

Berba grožđa Vinogradi Pomoravski okrug Dejan Jocić Kvalitet vina Vremenske prilike Vinogradari Voćarstvo Pomoravlje Resava Levča

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.