Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Matejevačka berba
  • 21.09.2015. 12:15

Vinogradarstvo i vinarstvo - šansa za razvoj agrara

Vinogradarstvo predstavlja važnu granu agroindustrije i šansu za razvoj agrara.

Foto: depositphotos.com
  • 239
  • 6
  • 0

Prilikom otvaranja tradicionalne manifestacije Matejevačka berba 2015, koja označava početak sezone berbe grožđa i proizvodnje domaćih vina u duhu dobre tradicije i starih običaja Matejevačkog vinogorja, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković naglasila je važnost razvoja vinogradarstva.

Vinogradarstvo je važna grana agroindustrije

"Republika Srbija je zemlja sa razvijenom vinskom kulturom i dugom tradicijom. Vinogradarstvo predstavlja važnu granu agroindustrije, a vino je značajan proizvod za razvoj turizma, odnosno za posetu vinskim krajevima, a i samo uzgajanje vinove loze je naša velika razvojna šansa", rekla je ministarka.

Značaj ove manifestacije se ogleda u promociji vinogradarstava i vinarstva, međunarodnoj saradnji i uspostavljanju novih kontakata, prilici za sticanje novih klijenata i kupaca i očuvanju tradicije porodičnih vinarija i podruma. Ministarka je ovom prilikom podsetila da se kroz mere podrške Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za podizanje novih modernih zasada vinograda, stvara dobra osnova za obnovu i razvoj vinogradarstva, što je opet dobra osnova za ruralni razvoj, promociju lokalne hrane, kulturnih vrednosti i tradicije.

Mladi vinogradari doprinose stabilnom razvoju poljoprivrede

"Kroz podršku podizanja vinograda, matičnih zasada vinove loze, sertifikaciju i selekciju, podršku opremanja vinarija, unapređenje kvaliteta vina, promovisanje oznaka geografskog porekla, kupovinu nove opreme i mehanizacije pruža se dobra prilika za brži razvoj ove oblasti. Moderna proizvodnja i tehnologija, obnavljanje zasada i sve veći broj mladih u vinogradarstvu, poboljšavaju položaj porodica koje se bave poljoprivredom i doprinose da mladi ostaju na svojim imanjima, što je uslov za stabilan razvoj poljoprivrede i sela", zaključila je ministarka.

Foto: depositphotos.com; alexraths


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Vinogradarstvo Vinarstvo Ruralni razvoj Vinova loza Opremanje vinarija Obnavljanje zasada Razvoj poljoprivrede Sertifikacija Vinarije Snežana Bogosavljević Bošlković Agroindustrija Matejevačka berba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.