Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 07.08.2015. 12:30

Zbog klimatskih promena nestaće neka vina?

Vinari iz južne Australije koriste znanje koje prilagođavaju klimatskim promenama. U toplijim delovima južne Evrope tragaju za sortama koje će u budućnosti više odgovarati njihovoj klimi, te s njima eksperimentišu u svojim vinogradima i vinarijama.

Foto: depositphotos.com, gpagomenos
  • 136
  • 6
  • 0

Strah od nestanka vina je ovoga puta podstaknuo dodatnu zabrinutost u vezi s klimatskim promenama - koje ne samo da menjaju lice poljoprivrede, već bi mogle da uzrokuju i gubitak pojedinih sorti vinove loze.

Ideja da uskoro neće biti u prilici da piju najdraže alkoholno piće, zaplašila je mnoge ljubitelje vinske kapljice. U stvari, veća medijska prašina se podigla zbog najave nestanka pojedinih vina nego zbog činjenica o mogućnosti nedostatka hrane uzrokovanog klimatskim promenama.

S klimatskim promenama stižu i važne upozoravajuće činjenice za vinogradare jer je visokokvalitetno vino veoma podložno hirovitom vremenu, a vinari i vinogradari tako postaju osetljiviji na bilo kakve uticaje na kvalitet sorti grožđa. Najsvežiji primer dolazi iz južne Australije i svedoči o tome kako su dugogodišnji vinski proizvođači iskoristili znanje te se jednostavno prilagodili klimatskim promenama.

Naime, naučnici u vinskoj regiji Meklaren Vejl, južno od Adelejda, proučavali su promene koje su vidljivije iz godine u godinu. Reč je o području čija vina redovno osvajaju nagrade na međunarodnim takmičenjima, naročito Shiraz koji dominira u sortnom izboru. Kao i ostali poljoprivrednici, i vinari su uočili kako su im leta postala ekstremno vruća s mnogo vlage, malo kiše i snažnim olujama, a zime su, s druge strane, postale blaže.

Model recikliranja vode

S klimom evoluiraju i vinari.

Međutim, za razliku od drugih kultura, u vinogradarstvu postoji ogroman spektar mogućnosti prilagođavanja i sposobnosti primene različitih tehnologija. Jedna od njih je upravo u toku u Meklaren Vejlu.

Proizvođači ove regije su se povezali i organizovali model recikliranja vode da bi osigurali svoje resurse za navodnjavanje. To u velikoj meri odstranjuje rizik osiromašenja podzemnih voda, barem u bližoj budućnosti.

Zajedno s vladom, takođe, rade na jačanju politike planiranja i zaštite poljoprivrednog zemljišta od širenja predgrađa južnog Adelejda. Rezultat toga je zaštićenije poljoprivredno zemljište nego bilo gde dalje u područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini velikih australijskih gradova. To je važno jer je Meklaren Vejl jedinstven komad zemlje složene geologije, smešten između južne planine Lofti Rejndžes i zaliva Sent Vinsent.

Zemlja daje vino posebne geologije

Proizvođači ovde imaju snažnu mrežu, od službene organizacije Meklaren grožđa, vina i turizma do Vilonga poljoprivredne pijace. Njihovo vino je globalno prepoznatljivo i nosi oznaku geografskog porekla. To je ojačalo ovo jedinstveno tlo, a kod potrošača vina poraslo je znanje o teroaru Meklaren Vejl.

Tako je i ceo društveno-ekološki sistem Meklaren Vejl postao prepoznatljiviji. Čak i pre nego što pojedinačni proizvođač donese odluku o tome koju će vrstu grožđa koristiti ili koju tehniku će primeniti (malčiranje, orezivanje, berba i mešanje), svestan je toga da jača sistem radeći zajedno na zaštiti prirodnih resursa i tržištu proizvoda kako bi na njemu zadržao svoje jedinstveno mesto.

Zbog toga su uzgajivači sada u potrazi za sortama iz toplijih južnijih delova Evrope koje bi bolje odgovarale njihovoj klimi budućnosti i eksperimentišu s tim u svojim vinogradima i vinarijama. Na taj način razvijaju nove sisteme gajenja koristeći metode koje štede vodu i povećavaju kvalitet zemljišta, ali su istovremeno proširili rizik popunjavajući svoj program u drugim granama, naročito turizmu.

Promena klime - promena u gazdovanju

Ipak, ovakav razvoj događaja u vinskom svetu nosi jednu veliku poruku. Veću i od rizika za kvalitet vina. Ta poruka treba da dođe do ljudi koji odlučuju o našoj budućnosti. Kvalitet vina je samo pokazatelj nadolazećih rizika koji prete od klimatskih promena. U ranim smo fazama ogromnog ekološkog pomaka koji već sada zahteva različite vrste razmišljanja o smeru u kojem ide naša životna sredina.

Dok su se neki od najsnalažljivijih, najobrazovanijih, najinformisanijih i najorganizovanijih poljoprivrednika u Australiji uspešno prilagodili - to prilagođavanje je kratkoročno, a ono što nam je potrebno je održivo dugoročno rešenje. Toplotni talasi će i dalje paliti grožđe, izazivati bolesti, vlaga će odgovarati razvoju plesni i uništavati rod. Vruća leta biće pogodna za nastanke požara koji će iza sebe ostavljati pustoš, pa će tako ograničiti i kompleksnost ukusa koji nastaju kao proizvod složene tehnologije proizvodnje. Preti nam nestanak svega što nam je drago, a sve dolazi - sa zemlje.

Foto: depositphotos.com, gpagomenos


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

McLaren Vale Klimatske promjene Vinova loza Suša Shiraz Kvalitetna vina


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."