Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • proizvodnja jagoda
  • 04.01.2017. 11:00

Bačka Palanka: gradnja hladnjače za jagode

Porodica Čavić iz Bačke Palanke, koja se bavi proizvodnjom jagoda na otvorenom i u plasteniku, ove jeseni započela je gradnju hladnjače.

Foto: skeeze / Pixabay
  • 7.145
  • 1.778
  • 0

Porodica Čavić iz Bačke Palanke, koja se bavi proizvodnjom jagoda na otvorenom i u plasteniku, ove jeseni započela je gradnju hladnjače. Proizvodnjom jagoda bave se već pet godina. Počeli su sadnjom na površini od jednog jutra, a sada imaju zasad na dva hektara, od kojih je jedna polovina žemljišta pod plastenikom.

"Naš posao je pravi porodični, jer smo angažovani svi, otac koji nas je uveo u ovu proizvodnju, moj brat I ja. Prošli smo zajedno period od pet godina i stekli smo znanje i iskustvo. Osim što se bavimo proizvodnjom jagode imamao I firmu M3MC Trade d.o.o. tako da radimo I otkup sezonskog voća , sortiranje i izvoz u Rusiju i druge zemlje , a snabdevamo i domaće prerađivačke firme" kaže Milan Čavić.

Hladnjača je dobra investicija

"Hladnjača nam je neophodna, jer smo do sada morali iznajmljivati prostor, a to je skupo. Podizanje hladnjače čiji je kapacitet 700 tona je velika investicija koja zahteva ulaganja, ali nadamo se da će se isplatiti. Planiramo da je završimo do maja, a značiće mnogo i nama I drugim proizvođačima. To je prva hladnjača u ovom kraju, veoma savremena, koja će imati tunel za zamrzavanje I komoru za minusno čuvanje robe" napominje Čavić.

Proizvodnja jagoda je zahtevan i težak posao

Govoreći o plantaži jagoda on napominje da je to zahtevan i težak posao, koji traži ulaganja ali i stalnu brigu kako bi jagoda bila kvalitetna i zdrava.

"Ova godina bila je odlična, mogu s pravom reći jedna od najboljih i po kvalitetu, a i ceni jagode koja se kretala od 130 do 140 dinara po kilogramu. Naša plantaža je nedaleko od grada na prometnom putu, tako da veliki deo roda prodamo odmah na njivi nakon branja, nemamo problema sa tržištem - dobar kvalitet proizvoda garantuje prodaju" kaže Čavić.

Foto: skeeze / Pixabay


Tagovi

Jagode Milan Čavić Bačka Palanka Hladnjača Investicije


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.