Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jabuka
  • 29.10.2015. 11:30

Fruškogorski voćari zadovoljni prinosom jabuke

"Suša i manje kiše pogodovalo je jabukama jer je bilo i manje bolesti, tako da smo imali manje uloga za zaštitu tokom ove sezone", kaže Milan Marković, voćar iz Neradina.

  • 667
  • 677
  • 0

Berba jabuke u fruškogorskim voćnjacima se privodi kraju, iako je ovaj posao trebalo da bude završen pre desetak dana, kažu stručnjaci. Ostalo je još da se oberu neke manje površine, pre svega sorte Breburn i Fudži. Proizvođači su sačekali i da neke crvene sorte dostignu maksimalnu obojenost, kako bi što veći procenat ploda bio u prvoj klasi, kaže Lazar Klještanović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne službe u Rumi.

Bolja proizvodna godina od prošle

Milan Marković
Milan Marković, voćar iz Neradina

Proizvođači kažu da je ova godina bila dobra, što se uzgoja jabuke tiče, posebno ako se uporedi sa kišnom 2014. Milan Marković, voćar iz Neradina, pod zasadom jabuke ima 11 jutara, starosti od četiri do trinaest godina. Kaže da je zadovoljan i prinosom i kvalitetom, ako se uzme u obzir suša.

"Suša i manje kiše je pogodovalo jabukama jer je bilo i manje bolesti, tako da smo imali manje uloga za zaštitu tokom ove sezone. Ja nemam sistem za zalivanje i uzdao sam se samo u ono što je palo sa neba i mogu biti zadovoljan. Ovde na obroncima Fruške Gore uslovi za navodnjavanje nisu sjajni, ali su plodovi dobri. Lane je bilo mnogo više zaštite jer je bilo i dosta vlage, pa je i proizvodnja bila skuplja. Tada je jabuka bila samo na oko lepa, ali je bila puna vode, pa nije bila pogodna za čuvanje", objasnio je Marković.

U zasadu jabuke ima sorti koje će ovaj proizvođač brati i tokom celog oktobra, poput Greni smit i Breburn, dok su Zlatni i Crveni delišes i Jonagold obrane tokom septembra. Plasmanom je zadovoljan. "Jabuka sada ide u hladnjaču. Ima i zainteresovanih kupaca, Rusi ih takođe gledaju pa se nadam da će krenuti i u izvoz. Ranije sorte smo već smestili u hladnjače. Cena zavisi i od kvaliteta, krupnoće, klase, ali i kupca. Ja svoju uspevam da prodam od 50 do 60 dinara za kilogram. I zadovoljan sam", tvrdi Marković.

Problem sa obojenošću ploda crvenih sorti

berba jabuka
Radnici u berbi jabuka

Nedostatak letnjih padavina uticao je na smanjenje bolesti, ali bilo je i nedostataka, kaže Klještanović. Kiše i rose nije bilo ni tokom jula ni avgusta, a nije je bilo i u najkritičnijem periodu kada se formirao plod i cvetni elementi za narednu godinu. Sušu su bolje podneli oni voćnjaci koji su bili opremljeni sistemima za navodnjavanje. Oni voćari koji nisu imali zalivni sistem, imali su nešto sitniji plod.

"I u savremenim zasadima bilo je problema sa obojenošću plodova crvenih sorti za prvu klasu, kao posledica veoma toplog jula i avgusta, bez rose i padavina. Sada i nakon berbe pauze nema. Kontinuitet rada u voćnjaku se nastavlja. Već treba da se razmišlja o zimskom tretmanu od bolesti i o osnovnom đubrenju višegodišnjih zasada. Oni koji podižu nove zasade, treba da znaju da se voćnjaci ne dižu napamet. Najvažnija je agrohemijska analiza zemljišta, kako bi se utvrdilo da li željena voćna vrsta može da se gaji na toj parceli i na kojoj podlozi. Iz analize se jasno može videti da li se radi meliorativno đubrenje ili ne, kakav će biti razmak sadnica, i na kojoj površini. Veoma važno je na vreme pripremiti I kvalitetan, sertifikovan sadni material", savetuje Klještanović.

Pažljivo skladištiti jabuke

Za pravilan smeštaj i čuvanje jabuke veoma važno je obezbediti pravilan režim hlađena koji je prilagođen sorti. Poželjno je jabuke lagerovati u hladnjačama sa dinamičkom atmosferom, što može da spreči pojavu novih problema. Ako se u običnim hladnjačama ne rade dodatne mere zaštite, najbolje je jabuke skladištiti najkasnije do novembra ili decembra, dok u objektima koji nemaju sistem za hlađenje jabuke mogu da se čuvaju najduže 50 dana, kažu stručnjaci.


Tagovi

Berba jabuke Kvalitet Skladištenje Hladnjača Neradin Suša Padavine Milan Marković Prinosi jabuka Zasadi jabuka Voćnjak Lazar Klještanović Fruška Gora


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".