Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnice voća
  • 10.08.2016. 14:00

In vitro sadnice i podloge porodice Dupljak

Više od 200.000 sadnica i podloga raznog voća stiže na tržište iz novoopremljene laboratorije porodice Dupljak!

  • 985
  • 41
  • 0

Porodični rasadnik Dupljakovih, više od 12 godina, proizvodi voćni, sadni materijal, na svom imanju u susednoj Hrvatskoj, kod Erduta, na svega 10-ak kilometara od granice sa Srbijom. Ovog leta otvorena je savremeno opremljena laboratorija za proizvodnju in vitro podloga i sadnica različitih voćnih vrsta, a njihove sadnice borovnice našle su svoje mesto i na tržištu Srbije.

Bezvirusne sadnice

"Trenutno u in vitro kontrolisanim uslovima imamo proizvodnju podloge za trešnju - Gisela 5 koja je namenjena tržištu regiona. Sadnice su bez virusa, a čitava proizvodnja se odvija u strogo kontrolisanim i sterilnim uslovima", upoznaje nas Senad Dupljak, inženjer voćarstva i voćar sa višegodišnjim iskustvom. On, takođe, objašnjava i proces proizvodnje: "Uzimamo pupove od matičnih biljaka, iz našeg rasadnika, pa ih umnožavamo metodom mikropropagacije u kontrolisanim uslovima. U ovogodišnjem ciklusu cilj nam je da proizvedemo 200.000 sadnica i podloga spremnih za isporuku našim kupcima".

Veći deo njihove proizvodnje odnosi se na poznate kupce, to jest njihove investicije u podizanje zasada. Supruga Snježana Dupljak je profesorka biologije i hemije, pa vodi posao proizvodnje u laboratoriji: "Mnogo smo uložili u gradnju i opremanje laboratorije. Tu su: sterilizator, laminarna komora, klima komore, prečistači vode, vage i razni merači vlažnosti, kiselosti i slično. Imamo sve što nam treba za proizvodnju vrhunskog sadnog materijala prema zahtevnim kriterijumima Evropske unije. Ukupna investicija, samo u laboratoriju, iznosi oko 70-ak hiljada evra."

Prateći stanje na tržištu sadnog materijala u voćarstvu oni su odlučili da fokus sopstvene proizvodnje stave na trešnje, borovnice i jagode iz više razloga. Danas njihove sadnice pronalaze kupce u čitavom regionu.

Najveći rasadnik borovnice na Balkanu

"Uz in vitro proizvodnju, u rasadniku imamo i višegodišnje sadnice borovnice sorti Blue Crop i Duke, trešnje sorti Kordia, Regina i Skeena, kao i jagode. Prema meni dostupnim podacima sa 40.000 sadnica borovnice danas smo najveći rasadnik te vrste na Balkanu", kaže Senad.

Cene sadnica od 2 do 6 evra

Troškovi proizvodnje rastu s utrošenim vremenom, pa se tako kreću i cene sadnog materijala. Na primer, jednogodišnje sadnice borovnice mogu da se kupe već po ceni od 2 evra + PDV. Dok velika i razgranata trogodišnja sadnica te iste biljke košta i do 6 evra + PDV. Za veće količine postoji specijalna rabatna skala, a dinamika isporuke se posebno ugovara.


Foto prilog


Tagovi

Rasadnik Sadnice Laboratorija In vitro Senad Dupljak Snježana Dupljak


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)