Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stare sorte voća
  • 26.10.2016. 16:00

Iskustvo u proizvodnji vinogradarske breskve

Vinogradarska breskva ili praska, kako je u Leskovcu zovu, je naše staro voće. Može se koristiti u svežem stanju, osušeno, za slatko, kompot i rakiju. Naš sagovornik je jedini proizvođač u ovom kraju i ističe da je jako zadovoljan ovom proizvodnjom.

  • 17.815
  • 288
  • 0

Vinogradarska breskva je voćka oblika i ukusa sličnog običnoj breskvi šefteliji, takođe vrsti breskve. Ipak postoje određene razlike. Okrugla je i po malo izdužena. Krupnija je od šeftelije, a u zavisnosti od vrste meso breskve može biti bele i različitih nijansi crvene boje.

U Leskovcu vinogradarsku breskvu zovu praska i njena primena je veoma široka. Može se konzumirati u svežem stanju, iskoristiti se za pravljenje slatkog, kompota i čaja. Pokazala se dobra i za sušenje, a koristiti se i za proizvodnju rakije. Vinogradarska breskva ima stablnu cenu već nekoliko godina, a za uzgoj ove voćne vrste odlučio se i poljopirvrednik Dragan Stanojević iz sela Milanovo u okolini Leskovca.

Zasad vnogradarske breskve Dragana Stanojevića je na površini blizu pola hektara. U zasadu su zastupljene četiri sorte vinogradarske breskeve ali Dragan ne zna njihove stručne nazive. "U zasadu je četiri sorte vinogradarske breskve ili kako kod nas kažu praske. Razlikujem ih po boji mesa., belo, a kod neke sorte crveno. Takođe ih razlikujem i po listovima. Vinogradarska breskva je naše staro voće, slično breskvi i šefteliji, koje je još moj deda gajio. U ovom kraju ga samo ja proizvodim.“

Podloga za nektarinu i breskvu

Prema rečima Stanojevića, naziv vinogradarska breskva potiče od toga što se prvobitno uzgajala u vinogradima, kao pojedinačno stablo. U pogledu potreba za vodom, pogoduju joj identični uslovi kao i grožđu. Spada među retke voćke koja nema velike potrebe za vodom. Stiže u isto vreme kada i grožđe. Odlična je podloga za nektarinu i breskvu.

Intenzivnija rezidba neophodna za krupnije plodove

O načinu uzgoja i rodu, Dragan objašnjava da kada je hladnija zima, potrebna je intenzivnija rezidba, koju treba da izvede stručno lice. "Intenzivnija rezidba obezbeđuje da nema mnogo plodova, ali je neophodna kako bi se postigao njhov kvalitet. Breskvu tretiram hemijskim sredstvima pet do šest puta od kojih je jesenje i prolećno prskanje bakrom. U proleće, kada krene pupljenje, tretiram protiv kovrdžavosti, i to je najvažnije. Zimi đubrim s NPK 16:16:16, a u proleće je redovno đubrenje. Zasad je u petoj godini rodnosti. Prošle godine je prinos bio 7,5 tona a ove oko 10 tona.

Prodaje plodove, sadnice i koštice

Cena ove voćke, u zavisnosti od klase plodova kreće se od 30 do 50 dinara po kilogramu i ne menja se već nekoliko godina. Dragan breskve prodaje ih na veliko, a ponekad ih ponudi i kupcima na pijaci. Vinogradarsku breskvu koristi i za pravljenje rakije, sušenje, a u takvom obliku mogu se koristiti za čaj ili kompot. Sušenu vinogradarsku breskvu Dragan je svojevremeno izneo i na jednu pijacu u Beogradu, al kako kaže niko nije zna o kojem voću je reč.

Osim plodova Dragan prodaje i koštice i sadnice. Koštice uglavnom naručuju veći rasadnici, a sadnice pojedinci koji žele da imajupo koje stablo u dvorištu.

Kako ističe, Dragan je jako zadovoljan proizvodnjom onim što mu donosi vinogradarska breskva. Bavi se i uzgajom maline sorte Polana, Oblačinske višnje, a do nedavno je imao i industrijske jagode od čije proizvodnje je odustao zbog nezadovoljstva otkupnom cenom.


Tagovi

Vinogradarska breskva Praska Dragan Stanojević


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu