Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka Redlove možda i u Srbiji
  • 27.10.2016. 13:30

Jabuka jedinstvene arome

Razmišljate o tome da podignete zasad jabuka? Koju sortu odabrati? Možda već imate zasad i pitate se da li da ga proširite s još jednom sortom. Pitanje je za koju sortu se odlučiti, a da pri tome ne napravite grešku? Možda je pravi izbor sorta jabuke Redlove.

Foto: www.mirror.co.uk
  • 4.060
  • 422
  • 0

Razmišljate o tome da podignete zasad jabuka? Koju sortu odabrati? Možda već imate zasad i pitate se da li da ga proširite s još jednom sortom. Pitanje je za koju sortu se odlučiti, a da pri tome ne napravite grešku?

Možda je pravi izbor sorta jabuke Redlove. Pogrešan izbor mogao bi vas skupo koštati, jer podizanje hektara meri se desetinama hiljada evra. Koliko je to važna odluka govori i sledeći slučaj iz Holandije.

Redlove, sorta "crvene ljubavi"

"Prošle godine smo proizveli 50 tona jabuke sorte Redlove, a ove već 100 tona jabuke Redlove. Ukus je izvanredan, nikad ranije se nisam susreo sa tako dobrom aromom", kaže s entuzijazmom Jako Merkens.
On je među retkim Holanđanima koji proizvodi i prodaje ovu jabuku. Za razliku od ukusa kojim je oduševljen on priznaje da je proizvodnja puna izazova.
"Još je prilično teško, imamo puno prepreka da u potpunosti savladamo proizvodnju ove jabuke na putu do potrošača. Najveći izazov je skladištenje u hladnjači. Skladištenje je teško zbog dva činioca, visokog nivoa antioksidanata i činjenice da je meso jabuke crveno. Još uvek istražujemo najbolji način za skladištenje ove jabuke", kaže Merkens.

Kooperacija sa prerađivačkom industrijom

Deo jabuka redlove Jako prodaje preduzeću Schulp gde se jabuka prerađuje u sok. "Kooperacija s firmom Schulp je vrlo zadovoljavajuća. Sok od jabuke Redlove je odlično prihvaćen na tržištu. To je dobro u ovom teškom vremenu za proizvođače voća. Redlove je primećen od mnogobrojnih pojedinaca i kompanija", kaže Merkens.

Markens ne krije razočaranje dinamikom kojem tržište prihvata jabuku Redlove."Teško je promovisati novi varijetet i očekivati da ga tržište odmah prihvati. Za sve je potrebno vreme, a sigurno je da će ono doći za Redlove, naročito zbog izvarednog ukusa ove jabuke."

Proizvođač voća iz Holandije kaže da će se u narednom periodu fokusirati na prodaju jabuka u svežem stanju i preradi u sokove. Nastaviće i sa proizvodnjom jabuka sorti Elstar i Koferens, a planira da pređe i na organsku proizvodnju jabuka. Kaže da je tržište zasićeno i da malo prostora ima za nove varijetete jabuke. Ocenjuje da je u Holandiji transfer znanja okrenut ka inostranstvu i da zbog toga trpi domaća proizvodnja jabuka.

O sorti Redlove

Sortu Redlove je pre 20 godina stvorio Švajcarac Markus Kobert. Do sada je priznato nekoliko klonova, između ostalih i Redlove Calypso, Redlove Circe, Redlove Era, Redlove Odysso i drugi. Za ove jabuke se tvrdi da imaju i 30 do 40 više antioksidanata od postojećih na tržištu. Kada je o mogućnosti čuvanja reč, one su skromne. Tako se Redlove Era bere u septembru, a na tržište iznosi pred Novu godinu, dok se Redlove Sirena ubira još ranije, u avgustu, a hladnjaču napušta u oktobru. Navodi se i da je jabuka Redlove otporna na čađavu krastavost.

Kada je o jedinstvenoj aromi reč, konzumirajući jabuku Redlove možete osetiti i ukuse nektarine, grejpfruta i narandže. Ova jabuka ima izuzetno atraktivne cvetove ružičaste boje. Inače, sadnice Redlove jabuke u Engleskoj se prodaju po ceni od čak 20 funti, a u susednoj Hrvatskoj po ceni od 13 evra. Vreme će pokazati da li će se neko odvažiti da kupi licencna prava za prodaju i u Srbiji.

Foto: www.mirror.co.uk


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Redlove Markus Kobert Jako Merkens


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."