Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 02.01.2017. 16:00

Jagode brzo vraćaju uložen novac

Prosečna cena jagoda na tržištu je 130 ili 140 dinara po kilogramu, što omogućuje da se isplate svi troškovi i da se zaradi.

  • 3.605
  • 173
  • 0

Porodica Čavić iz Bačke Palanke već pet godina uspešno se bavi jagodarstvom. Proizvode krupan i ukusan plod, pa su kupci zadovoljni, a potražnja je velika. Milan Čavić kaže da je jagoda odlična investicija, jer u kratkom roku vrati uložen novac. Prosečna cena je 130 ili 140 dinara po kilogramu, a tržište je dobro.

Pod jagodom imaju dva hektara zemlje, a pola je pod plastenicima. Ovo praktikuju zbog kontrolisanih uslova.

"Za kvalitetan plod neophodna je dobra priprema zemljišta, dobre sorte, kvalitetna prihrana i zaštita", kaže Milan Čavić.

Sorte koje su dominantne kod ovih proizvođača su one iz Italije - Kler i Džoli. Kažu da je jagoda zahtevna biljka, jer se sve osim navodnjavanja i prskanja radi ručno. Koriste sistem kap po kap, bez koga ne bi mogli da imaju dobar plod. Najveći strah im je razvoj bolesti, a problem dobra radna snaga.

Čavići su članovi zadruge "Bačka jagoda" iz Bača, jer veruju da je udruživanje veoma bitno. Koriste i državne subvencije za folije, sistem kap po kap, bunare i plastenike, kojima su, kako kažu, zadovoljni.

Pogledajte više u prilogu.


Tagovi

Jagodarstvo Jagode Bačka Palanka Milan Čavić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner