Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • berba maline
  • 23.07.2016. 08:00

Kako napreduje berba maline u Bačkoj?

Početkom jula ubrane su prve zrele maline, a sudeći po jesenas zasejanim površinama ovo bobičasto voće postalo je veoma popularno u bačkopalanačkoj opštini.

  • 2.430
  • 509
  • 0

Početkom jula ubrane su prve zrele maline, a sudeći po jesenas zasejanim površinama ovo bobičasto voće postalo je veoma popularno u bačkopalanačkoj opštini.

Porodica Medić ovih dana ima pune ruke posla jer stalnorađajuću malinu u obrovačkom ataru imaju na površini od oko pet jutara. "Ukupno imam 36.000 sadnica, 60% je polka, a 40% polana. Prve zrele plodove ubrali smo pre dve nedelje, a prošlog petka smo zvanično startovali sa berbom. Rod je zdrav i kvalitetan", kaže Medić i dodaje da očekuje dobre prinose. Za berbu angažuje 30-ak radnika koje plaća 160 dinara po satu. Medić napominje da jaka i obilna kiša koja je padala proteklog vikenda nije značajnije oštetila rod, radne snage ima dovoljno, a ima i otkupljivača.

I poljoprivredni proizvođač iz Obrovca Ilija Kozomora ovih dana uveliko bere malinu. "Malinjak je u odličnom stanju, primenio sam blagovremeno sve agrotehničke mere, imam sistem kap po kap tako da je vlage bilo dovoljno. Nedavno nevreme nije nanelo ozbiljnije štete", kaže Kozomora. On je jesenas zasadio malinu sorte polana, želeći da umesto setve, za ovaj kraj uobičajenih ratarskih kultura, soje i kukuruza, podigne višegodišnji zasad verujući da će na taj način imati sigurniju i profitabilniju proizvodnju. Ugledao se tako na nekoliko obrovačkih proizvođača koji su prethodnih godina podigli malinjake i koji su mu preneli svoja, kako kaže, pozitivna iskustva što se tiče gajenja, berbe i plasmana.

Malina obećava dobar rod

"Malina je dobro ponela, ovo je prva godina i prva berba i ja, gledajući teorijska saznanja, očekujem rod od 600 grama po sadnici. U selu ima sezonske radne snage tako da to nije problem, a što se tiče otkupa, do sada je bio organizovan u Ratkovu i Selenči, nedaleko od nas, a i u našem selu imamo otkupno mesto. Ja se neću oslanjati na pijačnu prodaju jer mislim da tamo mogu da se plasiraju manje količine, te je organizovani otkup prikladnije rešenje", kaže Kozomora. On se nada da će malinu brati svaki drugi ili treći dan te će posla biti do prvih mrazeva.

"Uložio sam dosta novaca, počev od predsetvene pripreme do kupovine sertifikovanih sadnica, postavljanja sistema za navodnjavanje. Upravo zato i ne računam na zaradu ove godine, već mi je bitno da povratim uložena sredstva, ali se radujem ovoj prvoj berbi jer sam sa optimizmom ušao u ovaj posao", napominje ovaj poljoprivredni proizvođač.

Berba - porodični posao

I porodica Aćimović iz Karađorđeva ovih dana ima pune ruke posla, ali i pune gajbice malina. Oni imaju manji malinjak od 900 sadnica. "S obzirom na to da je malinjak mali, berbu ćemo obavljati porodično i nećemo praviti troškove. Očekujemo da nam malina ove sezone povrati uložena sredstva, a nadamo se dobrom i kvalitetnom rodu", kažu Aćimovići.

Jedan od otkupljivača malina u bačkopalanačkoj opštini je kompanija "Vennora" iz Obrovca. "Od ovdašnjih proizvođača otkupljujemo malinu svakodnevno. Startovali smo sa cenom od 200 dinara, a početkom ove nedelje otkupna cena bila je 250 dinara. Ono što je važno - isplata je odmah. Svi znamo da su ovde zastupljene sorte koje rađaju do jeseni tako da će biti posla", kaže predstavnik ove firme Jovo Kaurin.

Foto:bigstockphotos.com;yuris010


Tagovi

Maline Berba Prinosi Cena Otkup malina Ilija Kozomora Obrovac Bačka Palanka Jovo Kaurin


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić