Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lešnikov surlaš
  • 23.04.2016. 08:00

Lešnikov surlaš - najpoznatija štetočina leske

Lešnikov surlaš je najvažnija tehnološka štetočina leske protiv koje, u zasadima tog voća, tokom vegetacije, nekoliko puta, sprovodimo mere usmerene zaštite. Smatra se da su direktni gubici, nastali ishranom larvi jezgrom lešnika, manji od posrednih šteta koje nastaju zbog naknadnog razvoja uzročnika truleži plodova.

Foto: SteveMcBill/Bigstockphoto
  • 14.138
  • 468
  • 1

Lešnikov surlaš je najpoznatija štetočina leske jer uzrokuje "crvljivost" i opadanje plodova. Reč je o insektu tvrdokrilcu iz porodice pipa, veličine 6-9 mm, crvenkastosmeđe boje, koji je pokriven finim žutosivim dlačicama. Ima glavu napred izduženu (dugačku, usku i zakrivljenu rilicu) na čijem vrhu se nalazi usni aparat.

Pomoću rilice surlaš duboko prodire u plodove. Ostvaruje jedno potomstvo godišnje. Odrasli insekti se pojavljuju u periodu od početka maja do avgusta. Ženke se, pre polaganja jaja, dopunski hrane grizući male rupice u lišću, a naročito bušeći mlade tek zametnute plodove koji opadaju. U stadijumu rasta i "debljanja" plodova leske ženke, pomoću rilice, pojedinačno polažu jaja, i to tako da se ne vidi ubodno mesto.

Zbog ove štetočine može propasti preko 50% roda

Ubodna mesta na plodovima leske su ulazni otvori za infekcije različitim gljivičnim bolestima, naročito ako krajem maja i početkom juna beležimo učestale kišne periode (Monilia, Botrytis, Fusarium, Nematospora). U takvim je uslovima zabeleženo propadanje više od 50% roda leske zbog razvoja truleži plodova. Preporučljivo je da se krajem maja ili početkom juna koristi neki od bakarnih fungicida.

Nakon 5-9 dana iz položenog jajeta se razvija larva koja nagriza jezgro lešnika i plod puni izmetom. Beličaste je boje, s tamnijom glavom, bez nogu i naraste do 16 mm. Razvoj larve traje 25-32 dana. Plodove napuštaju kroz sitne rupice i spuštaju se na zemlju. U zemljištu ispod leske obrazuju lutke, gde prezimljuju. U proleće se odmotaju i početkom maja se pojavljuju prvi odrasli tvrdokrilci.

Svaki zaraženi lešnik probušen je malom rupom širine 1-2 mm, a ljuska je prazna. Uzročnik tog stanja je lešnikov surlaš (Balaninus nucum) koji u mlade plodove polaže jaja. Larva se hrani mesom lešnika, a ljuska postaje sve tvrđa. Izlazi iz ploda da bi se preobrazila u lutku i to tako da probuši ljusku i padne na zemljište.

Kako se boriti protiv lešnikovog surlaša?

Insekticidi su neefikasni zbog tvrdih ljuski lešnika. Međutim, budući da je reč o larvama koje se preobražavaju u lutke u zemljištu, i to na dubini od samo nekoliko centimetara, dubokim prekopavanjem oko osnova zaraženog stabla zakopaćete ih dublje i uništiti. Ovde je reč o najopasnijem parazitu leske, a borbu protiv njega treba intenzivno voditi od početka maja do kraja juna.

Macerat ljute paprike pomaže u ovoj borbi. Koriste se feferon paprike koje imaju veliki ljutinu ili papričice koje su bogate azotom i uljem kao i kapsicinom (alkaloidom). Potrebno je razrediti 200 g suvog macerata sa 100 litara vode i tim preparatom treba direktno prskati biljke sve vreme vegetacije.

Mere suzbijanja

Zaštita se sprovodi uklanjanjem zaraženih delova biljke (grana) i primenom fungicida na bazi bakra pre i na samom početku vegetacije u vreme otvaranja pupoljaka. Ako je potrebno, može se obaviti i jedno tretiranje pred kraj leta (do 0,2% koncentracije bakra i krajem jeseni punom dozom bakra).

Za savremenu proizvodnju lešnika potrebno je da sorte poseduju sledeće osobine: da obilno i redovno rađaju, rano počnu da plodonose, da im je dobar kvalitet plodova, da plodovi lagano ispadaju iz omotača kako bi se mogla mehanizovati berba i sniziti troškovi proizvodnje, da su otporne na bolesti i štetočine, da imaju bujan rast i dobro razgranatu krošnju, da im muške i ženske inflorescense cvetaju istovremeno (homogamija) i da su, bar delom, autofertilne ili dobro interfertilne.

Najčešće bolesti leske

Od bolesti na leski se najčešće javljaju pepelnica, bakterijska plamenjača i bakterijski rak. Ove poslednje dve su po simptomima vrlo slične bakterioze. Simptomi se ispoljavaju na svim delovima biljke u obliku tamnih pega i stvaranjem rak-rana na granama. Na zaraženim delovima pojavljuje se karakteristični žućkasti bakterijski iscedak. Zbog razvoja bolesti suše se pojedini delovi biljke, a nekada i cela stabla. Bolesti se intenzivnije javljaju u vlažnim i kišovitim godinama.

A šta od lešnika traži industrija?

Sorte leske su praktično autosterilne, pa se ne mogu oploditi sopstvenim polenom. Veoma važna osobina je kasnije cvetanje i otpornost cvasti na niske temperature, odnosno mrazeve. Plodovi treba da budu što je moguće ujednačenijeg oblika, dobro ispunjeni jezgrom i sa što manje praznih ili "gluvih" ljuski i zakržljalih jezgara.

Za prehrambenu industriju potrebni su plodovi sitnijeg i srednjeg, okruglog do ovalnog oblika, srednje tanke do tanke ljuske s velikim randmanom jezgra. Industrija traži da su jezgra pravilnog oblika i da im se semenski omotač pri prženju lako odvaja. Za proizvodnju plodova namenjenih pakovanju i konzumiranju u svežem stanju (voćne salate, sveži i prženi lešnici), prednost imaju sorte s velikim plodovima, kao i atraktivnijeg oblika i boje ljuske.

Foto: SteveMcBill/Bigstockphoto


Tagovi

Lešnik Lešnikov surlaš Štetočina Suzbijanje bolesti leske Infekcija Pepelnica Bakterijska plamenjača Bakterijski rak


Autorka

Renata Dragović

Više [+]

Uvek željna novih znanja i izazova u oblasti ekološke poljoprivrede. Poseduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.