Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta u malinjacima
  • 23.05.2016. 16:30

Majski sneg "obrao" ariljske maline

Zbog bujanja vegetacije, malina je najviše pogođena snegom u maju, a blaga je zima uticala da se ovo voće znatno ranije probudi iz zimskog sna. Kolike su štete znaće se po završetku berbe.

  • 650
  • 74
  • 0

Majski sneg ove godine iznenadio je žitelje planinskih delova ariljske opštine, čije su maline bile na udaru i u aprilu. U selu Visoka, koje je dobilo ime jer se nalazi na hiljadu metara iznad nivoa mora, nekada se stanovništvo bavilo stočarstvom. Međutim, prihodi od maline bili su presudni da se žitelji tog planinskog kraja okrenu voćarstvu.

Lastari polomljeni, rod će biti umanjen

Sneg još nije "odsvirao" svoje, kaže Mileta Vojković. "Nakon poslednjeg snega, dva jutra su bila izuzetno hladna, pala je slana, tako da se može očekivati još jedan sneg", strahuje ovaj voćar. Jugov sneg polomio je lastare pa će u mnogim planinskim malinjacima rod biti umanjen tvrdi zamenik predsednika opštine Branko Vukajlović. "Procene naših opštinskih stručnih službi su da je šteta naneta na nekih 170 hektara, od toga 90 do 100 hektara pedeset procenata, a u ostalim malinjacima između 20 i 30 procenata", kaže Vukajlović.

Osiguravajuće kuće ne prate klimatske promene

Mileta Vojković
Mileta Vojković

Razmišlja se o poreskim olakšicama ugroženim voćarima, a lokalna vlast planira da angažuje i stručnjake, kako bi se spasilo ono što se spasti može. Međutim, protiv snega ne pomaže nikakav preparat kategoričan je Uroš Raković: "Moramo da sa državom vidimo da pomogne u tome da osiguravajuće kuće omoguće da osiguramo rod od snega. Ja sam se raspitao u svim osiguravanjima kod nas i niko nije mogao da mi izađe u susret po tom pitanju. To je jedino rešenje za nas, jer ne prate klimatske promene, koje mi svake godine dobro osetimo."

Prave razmere štete znaće se po završetku berbe

Zbog bujanja vegetacije, malina je najviše pogođena snegom u maju, ali je blaga zima uticala da se ovo voće znatno ranije probudi iz zimskog sna. Zbog toga je aprilski sneg obavio prvu "berbu" ovogodišnjeg roda, a i kišno proleće nepovoljno utiče na razvoj maline. Mnogi voćari pribegavaju tretiranju preparatima, bez konsultacija sa stručnjacima, što može imati negativan efekat tvrde zaštitari. Kolike su prave razmere štete svakako će se znati pouzdano po završetku berbe, koja će početi u junu.


Tagovi

Maline Arilje Sneg Štete u malinjacima Voćari Uroš Raković Osiguravajuće kuće Branko Vukajlović Mileta Vojković


Autor

Predrag Stojković

Više [+]

Predrag Stojković, Požega

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)