Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuke u Smederevu
  • 03.07.2016. 12:00

Mnogo rada i ulaganja, ali i dobra zarada

Prosečan rod, u 2015. godini, bio je 70-80 tona. Svu jabuku Miodrag Jovičić izvozi na tržište Rusije.

  • 1.950
  • 76
  • 0

Miodrag Jovičič jedan je od većih voćara u smederevskom kraju. On ima zasade koji se prostiru na oko 80 ha. Najveći deo voćnjaka pokriven je protivgradnim mrežama. Deo koji nije bio zaštićen, u maju je pretrpeo ozbiljnu štetu od grada. Na pojedinim delovima šteta je bila i do 80 %, pa ta jabuka neće ući u prvu klasu. Da nevolja bude veća, voćnjak nije ni bio osiguran.

Rod jabuke 70-80 t/ha

Sva jabuka iz Jovičićevog voćnjaka ušla je u prvu klasu. Prosečan rod po hektaru iznosio je 70-80 tona. Sortiment je šarenolik, tako da se u njegovom voćnjaku beru jabuke od najranijih pa do kasnih sorti. Ukupan rod ide na tržište Rusije. Ovakav moderan zasad podrazumeva primenu kompletne pomotehnike. Gotovo cela površina se navodnjava iz tri bunara što rezultira boljim kvantitetom i kvalitetom jabuke.

U Rusiju izvezeno 50.000 tona voća

Direktor PSS u Smederevu Boban Petrović kaže da u ovom kraju ima sve više ozbiljnih voćara poput Jovičića. Samo u 2015. godini odavde je na rusko tržište izvezeno preko 50.000 tona voća. Podizanje modernih zasada doneće više plodova prve klase, ali i veću zaradu voćarima. O planovima i izazovima s kojima se suočavaju smederevski voćari saznajte više u video prilogu:


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Voćarstvo Voće Smederevo Sorte Izvoz Rusija Tržište Miodrag Jovičić


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]