Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasadi trešnje
  • 12.02.2017. 13:30

Modernizacija skupa, ali daje kvalitet

Đorđe Kutanjac iz Pančeva odlučio je da kapital uloži u nove tehnologije u voćarstvu, koje će mu za kratko vreme vratiti uloženi novac. Agronom Vladimir Čolović iz Stručne savetodavne službe Pančevo smatra da bi proizvođači trebalo da se preorijentišu na taj način uzgoja, iako to nije lako izvesti.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 4.533
  • 770
  • 0

Đorđe Kutanjac iz Pančeva odlučio je da kapital uloži u nove tehnologije u voćarstvu, koje će mu za kratko vreme vratiti uloženi novac. U maju ove godine podigao je trešnjar, koji se prostire na četiri hektara. U njemu su zastupljene sorte: kordija, regina, grejs star i lapins. Smatra da je značaj modernih tehnologija nemerljiv.

"Ovaj voćnjak obrađuje najviše dvoje ljudi. Mašinama se i kosi i sređuje, a jedino će branje ići ručno. Mislim da će rod biti zadovoljavajući. Posao je olakšan, kao i prihrana, a biljke mnogo brže napreduju. Važno je i zbog zaštite, da nismo imali protivgradnu zaštitu posle grada prošle godine, sve bi nam propalo", ocenjuje Kutanjac.

Agrotehnika je imperativ

Primena kompletne agrotehnike imepartiv je u ovom zasadu, jer se tako dobijaju vrhunski rezultati. Kutanjac objađnjava da je, da bi bilo plodno zemljište, bacio četiri tone đubriva po hektaru. Dodaje da zaštita prestavlja veliki trošak, ali da se značaj ne može opisati. Ovom voćaru potrebno je 60.000 do 80.000 evra za zaštitu za sva četiri hektara.

Problem domaćih trešanja je zastarelost

Agronom Vladimir Čolović iz Stručne savetodavne službe Pančevo kaže da je osnovni problem trešanja kod nas, ali i šire, zastarelost, kako zasada, tako i tehnologije.To uslovljava kasni ulazak u rodnost.

"Sa podlogama manje bujnosti sve se odvija brže. Proizvođači bi trebalo da se preorijentišu na taj način uzgoja, iako to nije lako izvesti. Potrebna je adekvatna sruktura zemljišta, a cena sadnica je i do 10 evra po komadu. Ipak,plod je kvalitetan", tvrdi Čolović.

3,5 evra za kilogram trešanja u izvozu

Đorđe će ceo rod izvesti na strano tržište, u Italiju i skandinavske zemlje. Kaže da mu je rečeno da će minimalna cena biti oko 3,5 evra, ali i da je obećano više. Plan mu je d au budućnosti proširi zasade i obezbedi hladnjaču.

Više u prilogu iz emisije "U našem ataru".

Foto: Print Screen / You Tube


Tagovi

Trešnje Pančevo Đorđe Kutanjac Agrotehnika


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.